2024. április 14. - Tibor

Izgalmas kulisszatitkok derültek ki Az ördögűzőről

Ötven éve mutatták az Oscar-díjas Az ördögűzőt, amely mérföldkő a horrorfilmek történetében. Ősszel kerül a mozikba Az ördögűző: A hívő, a klasszikus történet folytatása, egyben az alkotók szándéka szerint egy trilógia kezdete.
2023. július 26. szerda 13:48 - HírExtra

Jókor jelent meg tehát Nat Segaloff könyve, a The Exorcist Legacy: 50 Years of Fear (Az ördögűző öröksége: 50 év félelem), amely a szerző rendkívül alapos kutatómunkájának köszönhetően feltárja a film készítésének kulisszatitkait, és végigkíséri történetét napjainkig.

William Friedkin 1973-as filmje William Peter Blatty 1971-es bestselleréből készült, s a könyv óriási sikere nyomán még jóval a film előtt megdöbbentő pletykák keltek szárnyra Blattyről. Az egyik szerint azért volt olyan jártas az okkult tudományokban, mert házának alagsorában rendszeresen fekete miséket tartott barátai körében a Sátán tiszteletére. A másik pletyka úgy szólt, hogy azért ment világgá, mert a lánya megszállottan, szem nélkül született. (Itt nem nehéz felfedezni Roman Polanski 1968-as klasszikusa, az Oscar-díjas Rosemary gyermeke hatását, ahol a Sátán fia örökli apja ördögi szemeit.)  

A könyv azt is feltárja, hogy a felkért zeneszerző összeveszett a rendezővel, miután Friedkin arra kérte Bernard Herrmannt, aki az Aranypolgár és a Psycho zenéjét szerezte, hogy komponáljon neki jobb zenét, mint az Aranypolgárhoz (amelyet a filmtörténet tíz legfontosabb alkotása egyikeként tartanak számon). Herrmann Angliából Amerikába repült, megnézte az Az ördögűző első, nyers változatát. aztán megcsóválta a fejét. Tetszett volna jobb filmet csinálni, mint az Aranypolgár, mondta, és hazarepült.

Köztudott, hogy mindenki utálta Az ördögűző 1977-es, John Boorman által rendezett folytatását (Ördögűző: Az eretnek). Ám volt egy kivétel: Martin Scorsese, derül ki Segaloff könyvéből. Korunk egyik legnagyobb filmes alkotója azzal indokolta véleményét, hogy katolikus bűntudata miatt nagyon mélyen érintette a téma, és bár az első film is nagyon tetszett neki, az Eretnek még inkább megfogta, mert újabb barázdát szántott az ő bűntudatában.

Az új ördögűzős film egyik különlegessége, hogy Ellen Burstyn, aki Oscart kapott az eredeti alkotás főszerepéért, szintén szerepel benne. Az idén 91 éves színésznő elmondta Segaloffnak, hogy borzasztóan meglepődött, amikor David Gordon Green rendező megkereste, mert akkora gázsit ajánlott, ami több volt, mint amennyit egész életében keresett. Mivel a színésznő nem érzett túl sok kedvet a dologhoz, nemet mondott, erre Green lazán megduplázta az ajánlatot. Burstyn azt is kikötötte, hogy a produkció támogassa az Actors Studio mesterszakának tevékenységét, és ennek sem volt akadálya.

Forrás: UIP
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását