2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
Ha kíváncsiak vagyunk, hogy melyik pártot szeretnék kormányon látni a magyar választók, viszonylag egyszerűen felmérhető. A választók többsége tudja, kire szavazna, és erről gyakran nyilatkoznak is közvélemény-kutatásokban, interjúkban. A Republikon Intézet kutatása erre kereste a választ.
2023. július 20. csütörtök 09:08 - HírExtra

Sok kutatás foglalkozik a magyar választók pártpreferenciájával, szakpolitikai véleményével, de kevés szó esik arról, milyen kormányzási elvekkel értenek egyet. Amodern demokráciák elvileg hasonló alapelvekre, demokratikus minimumra épülnek, de nincs két ugyanolyan ország, és egyes elvek eltérő hangsúllyal jelennek meg különböző országok politikai kultúrájában, legyen szó akár a kormányzás módjáról vagy a választók elvárásairól. 

Mennyire fontos például a hagyományok megőrzése? Érdemes feladni érte az ország fejlődését? Fontos-e, hogy az állam szolidáris legyen, vagy mindenki a saját sorsáért felelős? Egyáltalán mennyire fontos, hogy a kormány betartsa az ország törvényeit? Szentesíti a cél az eszközt? Összességében mennyire gondolkodunk különbözően az ideális kormányzásról? Van összefüggés a választók pártpreferenciája és a kormányzással kapcsolatos felfogása között? Van olyan társadalmi minimum, amiben egyet tudunk érteni? Erre keresi a választ a Republikon Intézet legújabb elemzése.

Forrás: Republikon Intézet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását