2023. október 4. - Ferenc

Akár a háziorvos is elvégezheti

A TargetEx Kft. 2021-ben 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) című pályázati program keretében. A több mint 175 millió forintos összköltségvetésből a ”20 perces polimeráz reakciót alkalmazó diagnosztikai módszerhez reagensek kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési projekt valósult meg és fejeződött be sikeresen.
2023. július 11. kedd 09:43 - HírExtra

„A projekt keretében olyan diagnosztikai reagenst fejlesztettünk ki, amelyek segítségével egyszerűen, olcsón, akár egy körzeti orvosi rendelőben vagy tesztállomáson is kevesebb, mint 20 perc alatt el lehet végezni egy RNS vagy DNS tartalmú kórokozó (vírus vagy baktérium) megbízható azonosítását.” – mondta Dr. Lőrincz Zsolt, a magyar biotechnológiai kisvállalat ügyvezetője és tudományos igazgatója.

„A kvantitatív polimeráz láncreakción (qPCR) alapuló diagnosztikai eljárások bonyolultak, lassúak, eszközigényük, reagensfelhasználásuk magas és elvégzésük is nagy gyakorlatot igényelnek.” – magyarázta Dr. Dormán György, a TargetEx gyógyszerkémiai vezetője. „A projekt során kifejlesztett reagens segítségével működő módszer kiküszöböli ezeket a hátrányokat és egyszerű eszközökkel illetve egyszerű körülmények között is kivitelezhető. Egyszerre egy, a patogénre jellemző, specifikus oligonukleotid próbát használva (pl. a koronavírus detektálása során) a módszerrel közvetlenül „igen/nem” válasz nyerhető.” – tette hozzá.

„A projekt során a társaság felhasználta a polimerázok és más diagnosztikai enzimek fejlesztésében és gyártásában szerzett már több, mint 10 éves tapasztalatát. A kifejlesztett reagenst bevezettük a 2018  óta működő ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszerünkbe, így ez a termék is illeszkedik a termék-portfóliónkba, és felhasználható CE minősítéssel rendelkező in vitro diagnosztikai kitek előállításához.” – egészítette ki Dr. Krajcsi Péter, a TargetEx üzletfejlesztési vezetője.

„A pályázati támogatás nélkül projektünk nem valósulhatott volna meg. A felmerülő költségek ~57%-át a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából finanszírozta a Magyar Kormány (szerződésszám: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00274). A TargetEx Kft. szakértelme ötvözve az elnyert forrással biztosította a fejlesztés sikerét.” – szögezte le Dr. Bágyi István, a TargetEx pályázati vezetője.

A TargetEx Kft. (www.targetex.com, info@targetex.com) 2002-ben alakult, 100%-os magyar tulajdonban levő, független, biotechnológiai kisvállalkozás. Szolgáltatásait és termékeit a gyógyszerkutatás és fejlesztés korai, preklinikai fázisában szükséges biológiai tevékenységek piaci szegmensén valamint a diagnosztika és a vakcinafejlesztés területén kínálja világszerte. A TargetEx Kft. szolgáltatások nyújtása mellett nemzetközi és magyar tudományos kutatás-fejlesztési együttműködésekben is részt vesz. A társaság versenyelőnyét a képzett kutatógárda, és az általuk végzett munka elismert szakmai színvonala jelenti.

Forrás: TargeEx
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását