2024. június 21. - Alajos, Leila

Talán túl van a szakadék legmélyebb pontján az ingatlanpiac

Rendkívül gyenge volt az ingatlanpiaci mozgás a téli hónapokban, gyakorlatilag a teljes dermedtség jellemezte. Az elmúlt két tavaszi hónap viszont már némi bizakodásra ad okot, de a szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy egyből emelkedésnek indulhatnak az árak, hiszen jelenleg is erősen túlárazottak az ingatlanok.
2023. május 16. kedd 15:45 - HírExtra

Tavaly augusztusig nagyjából változatlanul működött az ingatlanpiac a XVIII. kerületben, igaz inkább csak az év első hat hónapjában volt ez igaz, a nyári hónapokra már némi árnyék vetült - jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Novemberre végül teljesen megtorpant, és ez a forgalmi hullámvölgy egészen február végéig tartott. Erre az időszakra azt lehet mondani, hogy szinte semennyi vagy legfeljebb néhány eladásra került sor - mondta az ingatlanközvetítő. 

A szakértő úgy véli, hogy a visszaesés alapvető oka a kamatemelés volt: annyira megemelkedtek a lakáshitelek kamatai, hogy az már sokként érte az ügyfeleket. 

Ezzel szemben az eladók, mintha mi sem történt volna, novemberben még tovább emelték a kínálati árakat. Úgy tűnt, hogy év végén januárra beáraztak egy lendületes piacnyitást, ahogy azt a korábbi években is tették. Ez azonban most nem következett be, “az eladók esetében egy saját kardjukba dőlés történt”  - fogalmazott Rácz Gyula László. 

Azt lehetett tehát látni az őszi és a téli hónapokban, hogy miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Ők nyilvánvalóan a hirdetési portálok egyébként is irracionális áraiból indultak ki, hogy azokon az összegeken további néhány százalékot emelve hirdessék az ingatlanjaikat. 

Azóta is csak egy-egy szegmensben tapasztalható némi árcsökkenés, reagálva a bezuhanó keresletre, ez azonban továbbra sem mondható általánosnak: a kínálati, vagyis hirdetési árakra leginkább a stagnálás jellemző. Ezek a magas árak is hozzájárultak ahhoz - a magas hitelkamatokon túl -, hogy hónapokra teljesen ledermedt a piac. 

Márciusban viszont az előző, gyenge hónapokhoz képest már némi mozgás volt tapasztalható, ami tovább fokozódott áprilisban. Mindez azonban csak annyit jelent, hogy a november-február közötti nagyon gyenge számokhoz képest történt némi pozitív változás, ugyanakkor a tavalyi szintektől még messze van a piac: körülbelül 60 százalékánál járhatunk a korábbi forgalomnak - vélekedett a szakértő. 

Márciusban mindenesetre némi élénkülést lehetett tapasztalni, mely a hiteleket is érintette: már nem csak a támogatott formák iránt mutatkozott igény, hanem a normál lakáshitelek iránt is. Rácz Gyula László szerint egyre több vevő érzi azt, hogy nem tudnak tovább kivárni, hiába magas a kamat, kénytelenek lépni, megoldást találni a lakhatási problémáikra. Azt ugyanakkor nem lehet mondani, hogy dömping alakult volna ki, de a korábbi nulla szintről elmozdultunk felfelé - magyarázta a Balla Ingatlan szakértője. 

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az árak is emelkedésnek indulhatnak. Rácz Gyula László úgy véli, hogy az eladóknak alkalmazkodniuk kell a kialakult, valós tranzakciós árakhoz, így kénytelenek lesznek csökkenteni azokat a kínálati árakat, melyekkel most jelen vannak a hirdetési oldalakon. 

Ami az értékesítési időt illeti, társasházi lakásoknál jelenleg 1-3 hónap között alakul, de csak megfelelő árazás esetén, míg családi házaknál ez kitolódik fél évre. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy házat ne lehetne eladni hetek alatt akár most is, mint ahogy arra a közelmúltban volt is példa az irodánál: egy családi házat értékesítettek egy hónapon belül úgy, hogy az adásvételi szerződés aláírása is megtörtént ezen idő alatt. 

Az eladás gyorsasága mindig ártól és az ingatlan jellemzőitől függ, és bár a mostani kínálati piacon egyértelműen többször kell mutatni a lakást a sikeres értékesítésért, van arra példa, hogy az első vagy második bemutatás után meg is találja vevőjét az ingatlan - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. 

A kereslet tehát az ingatlan paramétereitől is függ, nem csak az ártól: egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás. 

A korábban említett családi ház is egy olyan ingatlan volt, melynél nem volt szükség felújításra. Az egyértelműen tapasztalható, hogy félnek a vevők a felújítástól, ezért azokat az ingatlanokat keresik, melyekhez lehetőleg nem kell hozzányúlni. Ez lehet társasházi lakás vagy családi ház, a lényeg, hogy jó állapotú, újszerű legyen. 

A befektetőket ugyan nem zavarná, ha egy ingatlan felújítandó, ugyanakkor a befektetők száma jelentősen megcsappant, és nyilvánvalóan a “jó árra mennek”, azaz rendkívül olcsón próbálnak vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a túlárazott ingatlanokat ők sem fogják megvenni - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból. 

A kiadó ingatlanoknál viszont nem lehetett tapasztalni megtorpanást, folyamatosan nagy a kereslet, illetve az árak az 50-60 négyzetméteres kategóriában már 150-200 ezer forint között mozognak Dél-Pesten, míg a 60-70 négyzetmétereseknél 200-250 ezer forintos bérleti díjakról beszélhetünk. A keresletet így sem tudják kielégíteni. Sokan inkább a 100-150 ezres kategóriában próbálnak kiadó ingatlant találni a bérlők, ami az egyszobás garzonok árkategóriája, és ezekből még szerényebb a kínálat. 

A március-április változások miatt jelenleg bizakodó az ingatlanközvetítő, aki reméli, hogy már kilábaltunk a szakadék legmélyebb pontjáról, mely a téli hónapokat jellemezte, és nem következik be újabb visszaesés. Ez a fellendülés ugyanakkor nem általános jelenség, területenként eltérő, hogy miként alakul az ingatlanpiac, mindenesetre a XVIII. kerületi helyzet némi optimizmusra ad okot.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását