2024. április 20. - Tivadar

Az Európai Parlamenthez fordulnak az egyetemisták

Közös erővel lép fel a fiatalok mobilitási lehetőségeiért a Nemzeti Ifjúsági Tanács a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetségével (DOSZ), a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével (FEKOSZ).
2023. május 16. kedd 16:09 - HírExtra

Az összefogás tagjai eljuttatták észrevételeiket az Európai Parlamenthez, és akciójukat folytatva, még a tavaszi szemeszterben fórumsorozatot indítanak a modellváltó egyetemeken annak érdekében, hogy a fiatalok közvetlenül kifejezhessék a véleményüket az Erasmus+ mobilitási lehetőségekkel kapcsolatban. 

Az együttműködés célja, hogy további hazai hallgatói és ifjúsági szervezetekkel együttműködve, a találkozókon elhangzottak alapján naprakész javaslatokat fogalmazzanak meg az Európai Parlament felé és ezzel segítsék a felsőoktatási csereprogramok elérhetőségének fenntartását.

Folytatja az Erasmus+ mobilitási programmal kapcsolatos aláírásgyűjtését a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági és hallgatói szervezetek együttműködésük során egy felsőoktatási fórumsorozatot szerveznek. Az eseménysorozat célja, hogy kihangosítsák a 21 modellváltó egyetemen tanuló magyar és külföldi fiatalok véleményét az Erasmus+ programok korlátozása kapcsán és üzenhessenek a kérdésben illetékes döntéshozóknak, többek között az Európai Parlament tagjainak.

A hazai ifjúsági szervezetekből álló partnerség az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, amely most megvizsgálja a petíciójukat, és annak befogadása esetén arról döntenek a képviselők, milyen lépéseket javasolnak a petícióban felvetett problémák megoldására.

Az együttműködő szervezetek benyújtott petíciójukat a felsőoktatási fórumokat követően a fiatalok meglátásaival folyamatosan kiegészítik és javaslatokká alakítják a képviselők számára. A megmozdulás célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az ügy fontosságára.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) 2023. áprilisában aláírásgyűjtést (openpetition.eu/!krgkn) indított azért, hogy a modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjában. Ennek részeként több mint 2.000 érintett fejezte ki eddig véleményét, kérve az Európai Unió intézményeit, hogy oldják fel a korlátozásokat és állítsák vissza részvételi lehetőségüket a programban.

Az intézkedés nyomán 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, és a jövőben esetlegesen akár további sok ezer külföldi fiatal veszítheti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását