2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Remekül keresnek a magyar felsővezetők

A magyarországi állami szféra vezetőinek átlagbére, illetve jutalmai is magasabbak, mint szlovák és cseh kollégáiké, ugyanakkor a magánszférát is figyelembe véve a magyar menedzserek az utolsó helyen állnak.
2009. szeptember 25. péntek 18:02 - HírExtra
Az azonos szférákat tekintve a magyarországi állami szféra vezetőinek átlagjövedelme kevéssel megelőzi szlovák társaik 470 ezer forintos átlagbérét és mintegy 20 százalékkal meghaladja cseh kollégáik javadalmazását. Az éves jutalmakkal szintén a magyar állami tulajdonú cégek bánnak a legbőkezűbben, hiszen itt 1 millió 79 ezer forint az átlag, míg ez az összeg Csehországban 804 ezer forint, Szlovákiában pedig 553 ezer forint.

A Merces felmérése szerint ugyanakkor valamennyi - állami és magántulajdonú társaságban dolgozó - cégvezetőt figyelembe véve Csehországban fizetik ki a legnagyobb, 801 ezer forintos átlagfizetéseket, míg Szlovákiában az átlag 666 ezer forint, Magyarországon pedig 585 ezer forint.

A kutatás eredményei alapján Magyarországon a belföldi magántulajdonban lévő vállalatok cégvezetőinek munkáját értékelik legkevésbé, az ő havi átlagbérük 443 ezer forint; ami néhány tízezerrel elmarad az állami tulajdonú cégeket irányítók 478 ezer forintos átlagfizetésétől, és alig 55 százaléka a külföldi tulajdonú cégek első embereinek havi 796 ezer forintos átlagjövedelmének.

A magyar tulajdonú cégek vezetői a szomszédokkal történő összevetésben sem "vigasztalódhatnak": havi átlagbérük csak 84 százaléka szlovák társaik 525 ezer forintos fizetésének, és csupán 69 százaléka a csehországi vezetők 634 ezer forintos jövedelmének.

A külföldi tulajdonú vállalatok vezető pozícióiban elért átlagjövedelmek Csehországban a legmagasabbak, az átlagjövedelem itt meghaladja az 1 millió forintot, míg Magyarországon 23 százalékkal kevesebb, 796 ezer forint ez az átlag, Szlovákiában néhány ezerrel még kevesebb, 789 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását