2024. április 19. - Emma

DIY tippek - készíts ötletes, egyedi könyvjelzőt!

Az olvasás az egyik legnagyszerűbb szabadidős tevékenység, hiszen kikapcsol, elrepít egy másik világba, de önfejlesztésre, tanulásra, önismeretre is kiváló. Ám mivel csak ritkán van lehetőségünk egy ültő helyünkben elolvasni egy egész könyvet, ezért a könyvjelző mondhatni kötelező tartozéka az olvasásnak.
2022. december 15. csütörtök 09:51 - HírExtra

Habár az üzletekben nagyon szép darabokat lehet kapni, mi mégis arra buzdítunk, hogy készítsd el saját kezűleg a kedvenc könyvjelződet! Ráadásul nemcsak magadat lepheted meg egy csodás egyedi példánnyal, hanem nagyszerű ajándék is az ugyancsak “könyvmoly” ismerőseidnek. 

Tarts velünk, adunk pár remek ötletet, további inspirációkért pedig böngészgesd a Bien.hu hobbi rovatát!

Rojtos szépség

A “recept” egyszerű: végy egy vastagabb papírt, és vágd ki téglalap formára! Ez lesz a könyvjelző alapja. Dekoráld ki matricákkal, rajzolj rá mintákat, vagy írj rá egy idézetet a kedvenc könyvedből! És most jön a csavar, díszítsd ki az alját egy rojttal!

Ehhez fogj egy kartonlapot és egy tetszőleges színű fonalat! A kartonból vágj egy kisebb négyzet formát, és tekerd fel rá a fonalat, jó sűrűn. Utána az egyik végén vágd ketté a fonalat, óvatosan húzd le a papírról, és kösd meg a közepén! Végül a megcsomózott résztől kicsit lejjebb tekerj körbe rajta egy szál fonalat, és kész is. Ha így leírva bonyolultnak tűnik, less meg egy-két tutorial videót, és rájössz, hogy valójában nagyon is egyszerű. 

A kész rojtot rögzítsd a könyvjelzőre: lyukaszd át a kartont az alján, és fűzd bele egy fonallal, majd csomózd meg!

Sarkos megoldás

Egy könyvjelző nem csak a megszokott, hosszúkás téglalap lehet… Hanem akár szív formájú is. Ehhez egy darab vastagabb filcanyagra lesz szükséged. Hajtsd félbe, majd rajzolj rá szabályos szív formát, ügyelve arra, hogy az alján a vonalak derékszöget zárjanak be, mert csak így tudod majd ráhúzni a lapok sarkára.

Óvatosan vágd ki a formákat, majd díszítsd gyöngyökkel, hímzett mintákkal, de akár üresen is hagyhatod. Végül varrd össze a két anyagdarabot addig a pontig, amíg az ív el nem kezd kanyarodni. Ötletes és egyedi könyvjelző.

Elő a dróttal!

Romboljunk le ismét egy tévhitet: a könyvjelző nem csak papírból készülhet. Fogj egy gemkapcsot vagy egy darab vékonyabb dróthuzalt, meg egy apró méretű fogót, és hajlítsd a drótot teszőleges formára!

Az egyszerűbb szív alakzatoktól kezdve próbálkozhatsz virágformákkal, vagy akár egy apró denevért is formázhatsz, a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt. Arra ügyelj, hogy a formát úgy alakítsd ki, hogy a gemkapocshoz hasonlóan rá lehessen csíptetni a papírra. 

Gumis varázslat

A lehető legegyszerűbb, ugyanakkor nagyon ötletes megoldás: fogj egy szalagot, egy gombot és egy vékonyabb hajgumit. A szalag egyik végét hajtsd be, és varrd bele a hajgumit, a másik végére pedig rögzítsd oda a gombot. Kész is.

Amikor pedig használni akarod, fektesd a szalagot a könyvben arra a lapra, ahol tartasz, majd csukd be a könyvet és hajtsd rá a könyvjelző két végét az első vagy hátsó borítóra, végül akaszd bele a hajgumit a gombba. Ez a könyvjelző biztosan nem csúszik ki a lapok közül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását