2024. március 19. - József, Bánk

MSZP: Lebuktak Orbánék, korhatár emelésre készülnek!

Orbán Viktorék nyugdíjkorhatár emelésre készülnek. Pedig a Fidesz nem ezt ígérte! Javaslatukkal nehezítenék a mostani 50 éves korosztály nyugdíjba vonulásának lehetőségét - írja Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.
2022. december 4. vasárnap 10:38 - HírExtra

Korózs Lajos közleménye:

"A nyugdíjak előteremtése a költségvetésben a kormány feladata lenne. Azért büntetni az embereket, mert Orbánék rossz döntéseket hoznak, egyszerűen igazságtalanság. Amivel a kormány inkább foglalkozhatna: az alacsony nyugdíjú emberek megsegítése, vagy a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentése.

Az Orbán-kormány által Brüsszelnek benyújtott javaslatok között szerepel „A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítása”. Ennek szövegéből egyértelmű, hogy Orbánék a nyugdíjkorhatár emelésére készülnek.

A Fidesz hazudik, amikor azt állítják, hogy „a rendszerben biztosított nyugellátás alkalmas az időskori jövedelembiztonság megteremtésére”. Rengeteg nyugdíjas él 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból, ami nem elegendő a megélhetéshez sem, nemhogy a biztonságos, nyugodt időskorhoz.

Orbán Viktorék megszüntették a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot és a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Most pedig arra készülnek, hogy

- a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék,

- ténylegesen emeljenek a nyugdíjkorhatáron,

- és szankcionálják a korai nyugdíjba vonulást.

Érdekes, hogy a bevételi oldalon tett intézkedések között, a járulékfizetéssel kapcsolatos intézkedéseknél sorolják fel, hogy „2020-tól megszűnt a nyugellátás mellett foglalkoztatottak, önfoglalkoztatók járulékfizetési kötelezettsége is, és ezzel a nyugdíjnövelésre való igényjogosultságuk, így a nyugellátások összege a nyugdíj melletti munkavégzés következtében már nem növekszik.” Miközben ez éppen csökkentette a bevételeket.

Orbánék hallgatnak arról, hogy a közszférában továbbra sem lehet a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénybevétele mellett dolgozni tehát választaniuk kell, hogy vagy dolgoznak tovább, vagy abbahagyják a munkát és nyugdíjba vonulnak.

A magánnyugdíjpénztári befizetések közel 3 ezer milliárd forint államosításáról és annak elköltéséről mélyen hallgatnak, amikor a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetéséről írnak.

Az Orbán-kormány nem vette figyelembe a nyugdíjasok érdekeit, amikor átalakították a korhatár előtti nyugdíjakat, a rokkantnyugdíjakat, vagy amikor elvették a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.

Biztonságos nyugdíjrendszer, kiszámítható időskor. Ezt ajánlja az MSZP."

Forrás: MSZP
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását