2024. március 29. - Auguszta

Továbbra is tüzelnek az oroszok

Az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet kedden a kulcsfontosságú, Donyeck megyei város, Liman lakóövezetére, az előzetes adatok szerint legalább egy polgári lakos meghalt és három megsérült - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.
2022. november 29. kedd 17:39 - HírExtra

Közben Szerhij Hajdaj, a szomszédos Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán erők csapást mértek a Szvatove településen állomásozó orosz csapatokra, és az ukrán vezérkar előzetes információi szerint a támadásban húsz orosz katona halt meg, harminc pedig megsérült.
    
Az ukrán vezérkar keddi összesítése alapján az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége meghaladja a 88 ezret.
    
Hajdaj közölte, hogy a megye orosz megszállás alatt levő területein az oroszok kisajátítják az agráripari vállalkozások tulajdonát. Példaként említette, hogy Bilokurakine településről elviszik a mezőgazdasági gépeket és a termést a helyi agrárvállalatoktól.
    
Az ukrán északi műveleti parancsnokság arról tájékoztatott, hogy reggel az orosz hadsereg heves ágyúzás alá vette az északkeleti Szumi megye orosz határhoz közeli területeit, másfél óra alatt csaknem 30 robbanás történt. A jelentés szerint a helyi lakosok közül senki sem sérült meg.
    
Franciaország egy nagy hatótávolságú LRU rakétarendszert adott át Ukrajnának. A rakéta-sorozatvető már megérkezett Ukrajnába - közölte a Twitteren Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.
    
Egy odesszai kerületi bíróság 15 év börtönbüntetésre ítélt egy helyi lakost, aki aktívan segítette az oroszokat felforgató tevékenységükben a dél-ukrajnai megye területén, valamint emberrablást szervezett meg - hozta nyilvánosságra a kijevi városi ügyészség. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra. A Facebookon közzétett közlemény szerint az előzetes vizsgálat megállapította, hogy az elítélt odesszai lakos már 2014 óta részt vett oroszbarát politikai eseményeken, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának februári kezdetétől pedig együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB). 

A férfi bűnözői csoportot alapított az orosz agresszió támogatására. Csoportja információkat gyűjtött az Odessza területén található ukrán katonai létesítmények elhelyezkedéséről, valamint azokról az aktivistákról és más személyekről, akik aktívan felszólalnak Ukrajna állami szuverenitása mellett. Az összegyűjtött értesüléseket továbbították az orosz szakszolgálatoknak. A férfi tervet dolgozott ki egy ügynökhálózat létrehozására is az odesszai régió bűnüldöző szerveiben.
    
Az orosz haderő kiemelt célpontjai továbbra is az energetikai létesítmények. Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság sajtószolgálata kedden közölte, hogy a kapacitáshiány jelenleg 30 százalékos, vagyis az ukrán villamosenergia-termelő vállalatok a szükséges mennyiség 70 százalékát biztosítják. A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a nap folyamán korlátozni fogják az áramellátást az ország minden területén. A vállalat munkatársai kifejtették: a hiány növekedését az okozta, hogy több erőműben hétfő délelőtt vészleállások voltak, az időjárási viszonyok romlása miatt pedig tovább nőtt a fogyasztás. "Az energiarendszer általános hiánya az ország energetikai infrastruktúrája elleni hét hullámban elkövetett orosz rakétatámadások következménye" - emelte ki az Ukrenerho sajtóosztály. Hozzátette, hogy a hiányra tekintettel a társaság az elosztórendszerek üzemeltetői számára régiónként fogyasztási limiteket ír elő, amelyeket nem lehet túllépni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását