2024. március 29. - Auguszta

Oroszország így nyomja a propagandát

Szó szerint megegyező kommentek bukkannak fel a legkülönbözőbb Facebook-posztok sokasága alatt, így olyan felhasználókhoz is eljut a Kreml dezinformációja, akiknek soha nem jutna eszébe a háborúról bármit is elolvasni. Ez a több műszakban kopi-pésztelő trollok munkájának az eredménye.
2022. október 28. péntek 09:00 - HírExtra

A Political Capital és partnereinek már a 2022. májusi kutatása sikeresen igazolta a V4-országokban jelen lévő és potenciálisan koordinált „online trollhálózatok” létezését. Friss kutatásuk pedig Németországban, Olaszországban, Romániában és Magyarországon azonosította a háború legitimációját szolgáló, ún. „repetitív kommentek” által megvalósított online inautentikus viselkedési mintázatokat és koordinált kommunikációs stratégiákat. 

A háborút négy fő narratíva igazolta, ezek szerint 

(1) „Ukrajna mint állam nem létezik”, 

(2) „Ukrajna genocídiumot követett el” az ukrajnai kisebbségek ellen, 

(3) „Ukrajnát egy színtársulat vezeti”, 

(4) „a NATO egy katonai bázist akart létrehozni a Fekete-tengerhez közel”. 

A Magyarországon legelterjedtebb két narratíva („Ukrajna nem létezik”, „ukrán színtársulat”) külföldi befolyásolási kampányokhoz kapcsolódott, illetve az egyik narratíva eredete egy oroszbarát ukrán oligarcha egyik szervezetéhez köthető. 

A magyar médiatérre leginkább jellemző, a „genocídiumról” szóló narratíva ezen felül egyértelműen egy oroszországi dezinformációs kampányt adoptált a magyar médiatérre. A magyarországi inautentikus üzenetek terjesztésében pedig egyaránt szerepet játszanak mind oroszbarát oldalak, személyek, mind hamis vagy feltört profilokból álló trollok. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását