2024. április 17. - Rudolf

Az MSZP Andor Lászlót javasolja

Az MSZP Dr. Andor Lászlót, Magyarország korábbi európai uniós biztosát, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának korábbi tagját javasolja az MNB felügyelőbizottsága tagjának.
2022. november 14. hétfő 10:00 - HírExtra

Az MSZP közleménye

Andor László (született 1966. június 3-án, Zalaegerszegen) magyar közgazdász, a közgazdaságtudomány kandidátusa, egyetemi docens, Magyarország korábbi EU biztosa.

Az Európai Bizottság - foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztosaként - 2010-2014 között részt vett az európai pénzügyi válságkezelésben. Előtte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt 4,5 évig, majd a Corvinus Egyetem gazdaságpolitika tanszékét vezette 5 évig. Közgazdász diplomáját Budapesten szerezte 1989-ben pénzügy szakon. Utána MA diplomát szerzett a Manchesteri Egyetemen fejlődés-gazdaságtanból.

Kandidátusi értekezését a nemzetközi adósságválság témakörében védte meg 1995-ben.

Az MSZP azért javasolja Andor Lászlót az MNB felügyelőbizottsága tagjának, mert kiemelkedő pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, volt biztosként kiválóak az európai uniós kapcsolatai, behatóan ismeri az uniós döntési mechanizmusokat, és ezen túlmenően széleskörű nemzetközi kitekintéssel és ismeretekkel rendelkezik a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokról. 

Jelenleg, amikor alapvető jelentőségű feladat Magyarország és az Európai Unió intézményei közötti viszony rendezése, egy olyan személy felügyelőbizottsági taggá választása, aki az előbb említett ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, fontos pozitív üzenet az EU számára, annak ellenére, hogy a felügyelőbizottság az MNB törvény szerint monetáris politikával nem foglalkozhat.

Andor László úgy látja, hogy az MNB hosszabb ideje küzd a hitelességének helyreállításáért. A monetáris politika hitelessége mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság a lehető legkevesebb veszteséggel vészelje át a következő, igen nehéz időszakot, és mihamarabb egy fenntartható növekedési pályára álljon. Az MNB hitelességének megítélésénél tekintetbe kell venni, hogy az infláció mértéke Magyarországon az uniós átlagnál sokkal magasabb. 

Arról is beszélt, hogy eurót - több szomszédjához hasonlóan - Magyarország is bevezethette volna már. Egy ilyen program szükséges, hiszen Szlovákia és Szlovénia is jól járt az euró bevezetésével, és Horvátországban is hamarosan bevezetik az EU egységes valutáját. Az indokolatlan késedelem sokba kerül a hazai gazdasági szereplőknek és a lakosságnak

Forrás: MSZP
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását