2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A mai napon országos sztrájk, élőláncos demonstráció, flashmob, délután hídfoglalás és este hét órától koncerttel egybekötött tüntetés is lesz a budapesti Kossuth téren.
2022. október 5. szerda 11:08 - HírExtra

Az országos pedagógussztrájkot eredetileg a két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete együtt szervezte. Az utóbbi végül visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre.

A PDSZ azt javasolja, hogy mindenhol az országban legyen egységes sztrájk, amihez sok iskola csatlakozott. A PDSZ országos választmányi tagja szerint náluk eddig 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását.

A részvétel megközelítheti a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. 

Várhatóan több tanár nem egész nap fog sztrájkolni, hanem a polgári engedetlenséget választja és részt vesz más akciókban. 

A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A polgáriengedetlenséget azért választották sokan, mert az új sztrájktörvény gyakorlatilag ellehetetlenítette a közös és jogszerű fellépést.

A tanárok mellett a szülők is terveznek mára akciókat, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal. 

Budapesten reggel 7–7.20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveztek élőláncot szülők, diákok közösen. 

A Facebookon azt írják: „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért.”   

Csepelen „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel szerveztek szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni – írják.

Sok autós dudálással, integetéssel fejezte ki szolidaritását a tanárokkal, diákokkal. 

Hasonló megmozdulás lesz Szegeden is, ahol a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.    

Az MTI cikkünk megjelenéséig be sem számolt az eseményekről.

Forrás: telex.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását