2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház

Szerte a világban hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető házak, melyek többnyire gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az új házra vágyók.
2022. június 6. hétfő 17:41 - HírExtra

Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a mobilházakról, konténerházakról és könnyűszerkezetes házakról. Ha tetszenek a mobilházak vagy a könnyűszerkezetes házak, akkor a megveszLAK.hu ingatlan hirdetési portálon megtalálhatod a kedvedre valót.

Mobilház

A mobilházat gyakran összekeverik a konténerházzal, azonban vannak fontos különbségek a kettő között. A mobilházat teljes egészében a gyártó készíti el, és kész állapotban szállítja le a telepítési helyre, vagy telekre. Mobilházakat elsősorban nyaralóként érdemes telepíteni, de akár hosszútávú tartózkodásra is alkalmasak.

A mobilház felépítménynek számít: az alapja egy vasváz, ami szendvicsszerkezetet tart. A külső fala alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, a két réteg között pedig faszerkezetet találunk. A mobilházak kialakítása nem stabil, az alapanyagoknak, burkolatoknak alkalmazkodniuk kell a szállíthatósági feltételekhez. A mobilházat az instabil szerkezet miatt nem lehet lekövezni és a falak festése sem javasolt.

Mobilház előnyei

Magyarországon is egyre többen választják ezt a megoldást számtalan előnye miatt. Lássuk hát ezeket.

- Olcsó. A mobilházak mellett szóló első és legfontosabb érv az olcsó ár.

- Nem kell összeszerelni. A másik legnagyobb előnye az, hogy gyorsan elkészül, főleg egy tégla építésű házzal szemben ugyanis egy darabban érkezik, nem kell külön a helyszínen összeszerelni. A megrendeléstől számítva néhány héten belül birtokba vehető kulcsrakész állapotban.

- Könnyen szállítható. Harmadik legnagyobb előnye, hogy mozgatható: tehát kiválóan alkalmas azoknak, akiknek bizonyos időközönként változtatniuk kell a lakóhelyükön. A mobilházak közül sokat eleve kerékkel szerelnek fel, így még szállítóeszköz se kell a költöztetéséhez.

Konténerház

A konténerházakat eleinte csak ideiglenes megoldásként alkalmazták például építkezéseken irodaként, vagy szerszám tárolóként, később azonban rájöttek, hogy állandó otthont is ki lehet belőle építeni. A konténerház alapját szállítmányozási vagy irodakonténerek adják.

A konténereket 1,5 mm vastagságú hideg acéllemezekből állítják össze és alapból nem hőszigeteltek, ezért a hideg-meleg időjárás váltakozásával szemben önmagukban nem nyújtanak védelmet.

Konténerházak előnyei

- Gyors kivitelezés. Egy konténerház elkészítése, továbbá a végleges helyen történő összeállítása nem vesz igénybe 1-2 hétnél több időt.

- Masszív szerkezet. Az ilyen típusú házaknál mindig odafigyelnek a megfelelő stabilitásra és a masszív felépítésre ezért a konténerekből több szintes ház is összeállítható.

- Nagyobb méret. Konténerből sokkal nagyobb házakat lehet építeni, mint amekkorák a mobilházak (max. 30-50m2).

- Kedvező ár. A négyzetméterára jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos házaké és a fűtése és karbantartása se emészt fel horribilis összegeket.

- Mobilitás. A konténerházak darabjai külön-külön viszonylag könnyen szállítható és költöztethető.

Könnyűszerkezetes ház, készház

A könnyűszerkezetes ház, másnéven készház sok mindenben eltér a mobilháztól és a konténerháztól. A könnyűszerkezetes készházak ránézésre nem különböznek a hagyományos házaktól. A könnyűszerkezetes házépítésnél a helyszínen már csak szerelési munkákat kell elvégezni.

A könnyűszerkezetes házaknál az alapot ugyanúgy vasbeton technológiával készítik el, mint a téglaházaknál, csak kisebb súly teherbírására méretezik, így az alapozás nem jelent számottevő különbséget a hagyományos házakhoz képest.

Napjainkban a panelek készítésénél a favázat a sokkal korszerűbb fémvázra kezdik lecserélni. Az acélszerkezet a faszerkezettel szemben számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mint például könnyebb, hosszabb élettartamú, nagyobb a teherbírása és rendkívül földrengésálló.

Könnyűszerkezetes házak, készházak előnyei

A készházak építtetése nem véletlenül egyre népszerűbb, mivel rengeteg előnye van a hagyományos házakhoz képest.

- Gyors kivitelezés. Akár 2 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható egy készház konstrukció.

- Klasszikus megjelenés. Megjelenését tekintve nem tér el a hagyományos szerkezetű házaktól. A tetőnél is éppúgy választhatjuk az égetett kerámia tetőcserepet vagy a betoncserepet is, mint egy téglaháznál.

- Energiahatékony. A könnyűszerkezetes házak, készházak kiváló hőszigetelési tulajdonságúak, így jóval kedvezőbb fűtés költségük van, mint egy átlagos téglaháznak.

- Időjárástól független építés. Mivel előre gyártott elemekből szerelik össze a helyszínen, ezért mostohább időjárási körülmények között is felépíthetőek.

- Elképzeléshez igazítható forma. Teljesen egyedi igények alapján is elkészíthető, de számos típusterv közül is lehet választani. Emellett a modern technológiából adódóan olyan formák is kialakíthatók, melyek téglaépületnél nagyon sokba kerülnének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását