2024. március 19. - József, Bánk

Fogadj örökbe egy házat

A rendhagyó felszólítás szelíd, csendes kérés valójában. Mert ugyan ki akarna örökbe fogadni egy házat, amelyről azt sem tudja, mi célt szolgál, hol van, kik a lakói? Örökbe fogadni gyereket szokás, újabban már állatot, sőt növényt is, tehát élőlényeket, de egy házat miért kellene örökbe fogadni?!
2010. június 18. péntek 09:47 - HírExtra
Mielőtt bárki értetlenül és rosszallóan vonná össze szemöldökét, azt gondolva, hogy már megint valami "úri huncutság", egyéni hóbort bolygatja nyugalmunkat, hadd mutassuk be a szóban forgó Házat Sedlák Gabriella szociális koordinátor segítségével.

- A Déméter Ház egy évtizede jött létre a Szent László Kórház területén. Lényegében egy pavilont alakítottak át közadakozásból, hogy a beteg gyermekek, akik csontvelő-transzplantáción estek át, maguk mellett tudhassák szüleiket a súlyos percekben, órákban, napokban. A leukémia kezelése hosszú időt vesz igénybe. A betegség tönkreteheti az egész családot. A szülők gyakran vidékről, messzi kistelepülésekről hozzák gyermekeiket a kórházba, gyógyulást remélve, áldozatokat nem sajnálva - magyarázza.
Sedlák Gabriella egészen közelről ismeri ezt a helyzetet, több évtizedes nővérmúltja és a gyermekintenzív-osztályon eltöltött hosszú idő "okosította ki" ebben a kegyetlen témában.

- A Házat 100 millió forintos költséggel tették lakhatóvá annak idején, és ma kilenc szobával, felszerelt konyhákkal és fürdőkkel áll a rászoruló családok rendelkezésére, amelyek nehéz lelki traumával, súlyos anyagi helyzetben élik meg gyermekük betegségét - mondja.

A csontvelő transzplantáción átesett gyermekre rendszerint hosszú kezelés vár. Ez gyakran évekig is elhúzódik, hetente egyszer vagy kétszer vissza kell járni ellenőrzésre még a gyógyulás fázisában is. A távol lakóknak két kontrollvizsgálat között nem áll módjukban hazautazni a beteg gyerekkel, ők a Déméter Házban töltik az átmeneti időt. Ahogy a koordinátor mondja, itt együtt vannak a hasonló gondokkal küszködő családok, főzhetnek, megvan a tisztálkodási és pihenési lehetőségük, és mindez teljesen ingyen, alapítványi támogatással.

A Szent László Kórházban másik alapítvány is működik, az Őssejt Alapítvány, amelynek célja és feladata, hogy a sikeres orvosi munka hátteréhez biztosítsák a műszereket, különféle berendezéseket, és szponzorok segítségével anyagilag támogassák az egészségügyi személyzet képzését. Bár eltérő módon, a két alapítvány ugyanazért a célért dolgozik: a leukémiás gyermekek minél eredményesebb gyógyulásáért, jobb kórházi ellátásukért.

A Szent László Kórház a hazai őssejt transzplantáció fellegvára, ezt nyugodtan kijelenthetjük, hiszen a legnagyobb ilyen jellegű központ, ahol az utóbbi csaknem két évtizedben több mint 300 transzplantációt végeztek. Jelenleg évente 30-40 gyerek csontvelő átültetésére kerül sor.

Leukémiás gyerekekről van szó, akiknek a betegség súlyos fázisában a transzplantáció az egyetlen esélyük a túlélésre. A műtét, az utókezelés rendkívül költségigényes mind az egészségbiztosító, mind a kórház, mind pedig a családok számára, hiszen az anya vagy az apa rendszerint kiesik állásából, állandóan a gyerek mellett van. A kórház pedagógusokat is biztosít, hogy ne évvesztesként kerüljenek haza a gyógyult gyermekek.

Sedlák Gabriella a Ház mindenese, aki pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, fizetésével együtt. Igyekszik mindent megtenni, hogy a Ház valóban otthon legyen, és a körülményekhez képest minden kényelmet, gondoskodást megadjon a nagy, nehéz terhet cipelő családoknak.
A "fogadd örökbe" segélykiáltás tulajdonképpen jelzés, amely mindenkihez szól: tehetős cégekhez, vállalkozókhoz, magánszemélyekhez, akikben él az együttérzés mások baja iránt. Mert a Déméter Ház bajban van. Anyagi szükségben. Sokba kerül a fenntartás, az üzemeltetés, a rezsi, a havi számlák rendezése.

Az örökbefogadás jelképes, azt jelenti, hogy az, akinek módjában áll, és aki akar segíteni abban, hogy a Ház még sokáig fennmaradhasson, kifizeti egy-egy hónap közüzemiszámla-díját, amely általában 300 ezer forint.

Déméter az anyák és a gyermekek istennője a görög mitológiában. Neve fémjelzi, hogy a Ház jó ügyért készült, és igaz célt szolgál. Hogy meddig? Ez rajtunk is múlik, mindannyiunkon, ha értjük és érezzük az "örökbefogadás" lényegét, fontosságát.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását