2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az IT szektor nem csak a férfiaké!

Becslések szerint körülbelül 20-30 ezer munkavállaló is hiányozhat ma a magyar IT szektorból, a jelenleg informatika világában foglalkoztatottak között a nők aránya pedig valamivel 10% fölé tehető. Pedig a szakmának szüksége van a női kompetenciákra, mert a digitalizáció és a technológia fejlődése rohamosan alakítja át mind a szektorokat, mind a munkavégzés mivoltát, egyre több technológiai készséget követelve a nemtől és kortól függetlenül.
2022. május 1. vasárnap 15:12 - HírExtra

Hogyan erősíthető a női jelenlét az IT szektorban és hogyan változhat a nemek megoszlása a jövőben az informatikai területen?

Kedvező lehetőségeket kínál a tech ipar

Alapvetően sok női munkavállaló szembesül azzal, hogy kevesebb érvényesülési lehetősége van munkahelyén, mint a férfi társainak. Egy nemzetközi kutatás szerint azonban ma az egyik legvonzóbb karrier utat a technológiai, valamint telekommunikációs szektor kínálja a nőknek. Egyre több nő van tisztában olyan fogalmakkal, mint a domain regisztráció vagy a szerver hoszting, sőt egyes munkakörök – legyen az marketinges vagy termékmenedzser – ezek ismerete már-már elengedhetetlen. 

A felmérés többek között olyan tényezőkre világított rá, amelyek kecsegtetőek lehetnek az álláskeresők számára, mint az előrelépési lehetőségek, megfelelő munkakörnyezet, elismerés és elhelyezkedési lehetőségek. A válaszadók többek között pozitívumként említették még a rugalmas munkaidőt, a család és munka egyensúlyát, valamint a fizetett szabadságok számát és a versenyképes fizetést is.

De a tech iparág mely területén a legjobbak a kilátások? Ma a legjobban felkapott szakmák az informatikai világban a szoftvermérnök, webfejlesztő, de úgyszintén egyre népszerűbb az adattudós vagy IT elemző szakma is.

Sokszínűség és csapatszellem

Az már senki számára sem kérdés, hogy szükség van-e több nőre a tech szektorban, sokkal inkább az, hogy hogyan növelhető az informatikában jártas nők száma. Erre az egyik legjobb megoldás a munkavállalók diverzitása egy-egy csapatban. A munkaadók szempontjából a nagyra értékelt személyes készségek terén a nők akár előnyben is lehetnek férfi társaikkal szemben, leginkább a kommunikáció vagy a csapatmunka esetén. 

Éppen ezért számos tech cég erőssége abban áll, hogy sokszínű csapatokat hoznak létre eltérő nemű, korú, végzettségű és tapasztalatú kollégákból. Ez a diverzitás más és más aspektusokat és ötleteket generál, ami sokkal inkább az innovatív gondolkodást és kreativitást támogatja. Emellett egy sokszínű csapat sokkal hatékonyabban képes működni, de egyaránt előnyös a kommunikáció és a vállalati kultúra szempontjából is.

Miért éppen a nők?

Alapvetően a tech szektor az egyik legrugalmasabb munkaköröket kínálja, ami nőként az egyik legfontosabb tényező munkavállalás szempontjából. Emellett az olyan soft skillekre, amelyekben talán a nők erősebbnek tekinthetők – mint például az empátia, kreativitás, fegyelem vagy megértés – nagyon nagy szüksége van az informatikai iparágnak. 

A szakmai hozzáértések bárki számára elsajátíthatók, sőt, manapság már olyan munkaköröket is felölel a digitalizáció, ahol eddig még nem volt alapvető például az internet használata. Éppen ezért fontos nőként is, hogy munkavállalóként megfelelő technológiai tudással rendelkezzünk, mert hamarosan olyan ágazatokat is uralni fog a digitális technológia, amelyre ma még nem is gondolnánk.

Forrás: Rackhost.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását