2024. április 20. - Tivadar

Hogyan rendezzünk be okosan egy nappalit?

Hogyan rendezzük be a nappalit? A válasz egyszerű: Hogy „otthon érezzük” magunkat benne. Ahány ház- és lakástulajdonos, annyi ötlet van a nappali elrendezésére. Mindenhol jó, de a legjobb otthon” – mondjuk el ezt a mondatot minden alkalommal, amikor hosszú útról térünk vissza. A nappali házaink és apartmanjaink egyik legfontosabb helyisége.
2022. május 1. vasárnap 15:22 - HírExtra

A nappali berendezésének alapelvei

Bár a belsőépítészeti trendek nem változnak olyan dinamikusan, mint a divatban, azt is megfigyelhetjük, hogy ízlésünk és dizájnunk milyen irányban fejlődik. Egy ház belső kirakata kétségtelenül a nappali, ahová vendégeket hívunk, ezért érdemes erre külön odafigyelni.  A funkcionális nappali kialakítása gyakran igazi kihívás. Ez nagyrészt összefügg a vele szemben támasztott elvárásainkkal. Pihenésre, családi tevékenységekre szánt helyiség, de egyben reprezentatív helyiségként is szolgál, amelyben vendégeinket fogadjuk. Az sem ritka, hogy a nappaliban lévő kényelmes fotel egyben a munkahelyünk is. Ezeknek a szerepeknek a kombinálása nem nehéz, ha ragaszkodunk a konkrét szabályokhoz. Hogyan lehet úgy elrendezni, hogy az összhangban legyen a legújabb trendekkel?

1. A nappali berendezésekor a legfontosabb szempont a funkció

Nézzen körül otthonában, és gondolja át, hol rendezheti be a helyet. Hol fogja igazán jól és kényelmesen érezni magát? Minden lakásnak van ilyen szeglete, még ha elsőre nem is vesszük észre. Egyetlen feltétel van: a mozgalmas konyhától lehetőleg minél távolabbi hely legyen. A tér legyen alkalmas a nyugalomra: amennyiben egy fársztó nap után egy kis lazulást keres, a relax kanapéján gondtalanul élvezhesse a tökéletes pihenést.


A belsőépítészet a kompromisszumok művészete. Egy adott tér szervezésénél mérlegelni kell, hogy mit várunk el tőle, és miről tudunk lemondani. Érdemes egylistát is készíteni, amit elvárunk a nappalinktól. A trendügynökségek már több éve figyelnek a modularitás és a multifunkcionalitás növekvő fontosságára a bútorok és egyéb otthoni cikkek tervezésében. Ezt a tendenciát a közelmúltban felerősítette a világjárvány, amelynek során kénytelenek voltunk újrafogalmazni a nappali szerepét, és életünk középpontjává alakítani, nemcsak társadalmilag, hanem szakmailag is.

2. Testreszabhatóság és rugalmasság

A nappalik berendezésénél a divat attól függ, hogy milyen funkciót rendelünk a helyiséghez. A legtöbb lakásban a korlátozott hely miatt a nappali ritkán tölt be egy funkciót. Az elmúlt évek megmutatták, hogy nagyon fontos annak a térnek a multifunkcionalitása, ahol pihenünk, étkezünk, találkozunk családunkkal és dolgozunk. Át kell gondolnunk, hogyan alakítsunk ki egy optimális helyiséget, amelyben a kiválasztott elemek megváltoztatják a szerepüket. Amennyiben nappali egyben vendégszoba is lesz - akkor érdemes egy kényelmes kihúzható kanapét vásárolni

Talán az étkező szerepét is biztosítania kell: ebben a helyzetben érdemes megfontolni egy bővíthető, a vendégek számához igazítható étkezőasztalt. Egyre gyakrabban a kényelemre fókuszálunk, és olyan praktikus bútorokat keresünk, amelyek megfelelnek az optimális tárolás és funkcionalitás igényeinek, miközben megőrzik a vonzó esztétikát. Napjainkban gyakran elhelyezünk mini irodai szekrényt is, melynek köszönhetően egy egészen kényelmes irodát kapunk a nappaliban, amit a vendégek, gyerekek, de főleg magunk elől is be tudunk zárni pihenés közben!

3. Legyen átgondolt és esztétikus

A nappali tereinek elrendezésénél figyelembe kell venni, hogy milyen stílusban szeretnénk elrendezni, egyúttal illeszkedni kell a lakás vagy ház többi részéhez. Természetesen, ha úgy tetszik, szabadon keverhetjük a különböző stílusokat, igazán eklektikus teret alkotva. Nem érdemes azonban túlzásba vinni a sokféle inspirációt, hogy elkerüljük a káosz érzését és a következetesség teljes hiányát. A modern kanapék és sarokkanapék egyedi tervezésükkel és gyönyörű színükkel tűnnek ki. A legszokatlanabbak pedig a nappaliban, klasszikusnak tűnő formában, rengeteg olyan kiegészítő funkciót rejtenek, amelyek elképesztő pihenést garantálnak saját otthonunk belsejében.

4. Legyen hangulatos a nappali!

A nappali egy olyan hely, amely minket és vendégeinket is arra kell, hogy ösztönözze, hogy „kényelmeskedjenek” benne. A nappali otthonosságát könnyű elérni megfelelő anyagok, például fa vagy szövetek használatával. Az általunk választott színpaletta is rendkívül fontos. Ne feledje azonban, hogy ne csak meleg színeket használjon. A kulcs az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tónusok között, amitől harmonikusnak és kényelmesnek fogjuk érzékelni a teret. 

Természetes anyagok és a földszínek palettájában oszcilláló visszafogott színek uralják egy luxuslakás belső tereit. A világos és tágas lakás a béke egyfajta oázisa. Egy hely, ahol a családtagok megpihenhetnek egy hosszú és fárasztó nap után, és energiát és pozitív hozzáállást nyerhetnek a következő napra. Itt a természetes anyagok dominálnak - a fa és a kő, valamint a földszínek. Kedvezőek a nyugalomnak és a kikapcsolódásnak, ugyanakkor meleggé és hangulatossá teszik a belső teret.

Ugyancsak fontos a belső térhez stílusosan illeszkedő kanapé kiválasztása, melynek méretét a rendelkezésre álló helyhez kell igazítani. Míg a kis helyiségekben általában csak egy kis sarokkanapé fér el, addig a nagyobbakban igényesebb megoldásokra is lehetőségünk van, ahol a moduláris bútorkollekciók igazán jól működnek, melyek lehetővé teszik a bútorok teljes személyre szabását az ülőhelyek számának, az ülőbútor alakjának és méretének kiválasztásával. Ennek köszönhetően a nappali méretéhez, a háztartás létszámához és a tér funkcionális elrendezéséhez igazodó ülőgarnitúrát kaphatunk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását