2024. április 19. - Emma

Súlyos gondok a választás demokratikusságával

Az ENEMO Nemzetközi Választási Megfigyelő Misszió hétfőn kiadott jelentése szerint a magyar választásokra egyenlőtlen versenyfeltételek mellett kerül sor.
2022. március 22. kedd 08:32 - HírExtra

A jelentés kiemeli, hogy az állami forrásokkal való általános visszaélés az állam és a kormánypártok közti határ elmosódásához vezet. Ezt szerintük jól példázza a médiához való egyenlőtlen hozzáférés. A személyes támadások és a hiteltelenítő retorika általánosan jelen van a kampányban. 

Kiemelik, hogy az orosz-ukrán háború jelentősen megváltoztatta a kampány kulcstémáit. Ez uralja a közbeszédet és tovább erősíti a politikai megosztottságot. Számos ENEMO által megkérdezett személy és szervezet fejezte ki aggodalmát a demokratikus választások egészének romló állapota miatt. 

Törvények nem biztosítják az átláthatóságot, a szabálysértések megelőzését. A választási törvény legutóbbi módosításának gyors elfogadása – érdemi társadalmi párbeszéd nélkül egy kihagyott esély a választási környezet fejlesztésére. 

A jelentés aláhúzza: az utóbbi években a médiaszabadságot, a civil szervezeteket és az információhoz való hozzáférést érintő szabályozások olyan kedvezőtlen módosításokon mentek keresztül, amelyek negatívan befolyásolják a kampánykörnyezetet és a demokratikus választások menetét. 

A választási megfigyelésben nem vehetnek részt magyar civil szervezetek, amely ellentmondásban áll a nemzetközi jogi gyakorlattal. A kormánnyal szemben kritikus társadalmi szervezetek gyakran válnak célpontjaivá a kormánypártok által folytatott lejárató retorikának. 

Az ENEMO jelentése alapján elmondható, hogy a civil szervezetek vegzálása és a média szabadság korlátozása illetve az állam és a kormányzópárt közötti jelentős átfedés miatti erőforrásokkal való rendszerszintű visszaélés igen hasonló az utóbbi években kialakított oroszországi helyzethez.  

A HírExtra kérdésére a nemzetközi misszió vezetője, Dritan Tualla elmondta eddig 150 találkozó jött létre az ENEMO és a kampány szereplői között. Általában szóba állnak velük, de a kampány elveszi az idejüket, így folyamatosak az egyeztetések mindenkivel. Teljese visszautasítással senki részéről nem találkoztak. 

Az ENEMO hátfőn tartott sajtótájékoztatóján, melyen jelentésüket bemutatták, a független HírExtrán kívül egyetlen médium sem vett részt. Nem voltak jelen sem a kormánypárti sem az ellenzék támogatását élvező hírgyárak. 

Forrás: ENEMO, HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását