2024. április 29. - Péter
Tovább eszkalálódhat az eddig is brutálisan kegyetlen orosz-ukrán háború. Vlagyimir Putyin orosz elnök tovább fokozhatja az orosz támadásokat, Joe Biden amerikai elnök attól tart, hogy kémiai és biológiai fegyvert is bevethet az ukránok ellen.
2022. március 22. kedd 08:10 - HírExtra

Nincsenek túl jó állapotban az Ukrajnában tartózkodó orosz megszálló csapatok az ukránok szerint. Az ukrán haderő most közzétett riportja szerint az orosz erőknek legfeljebb három napig tart ki az élelmiszer- és lőszer ellátmánya – írta a The Guardian.

A jelentés szerint hasonló a helyzet, mint amikor korábban üzemanyag-ellátási problémákkal találkoztak az orosz csapatok, mert képtelenek voltak megszervezni annak logisztikáját és emiatt számos tankot és páncélozott járművet hagytak sorsára a kezelőik.

Az amerikaiak szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el. Az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatót tartott, ahol erről beszéltek. Azt is elmondták, hogy segítenek bizonyítékokat gyűjteni Ukrajnának a háborús bűnökről, de erre van hivatalos nyomozási menetrend, amit be fognak tartani. Joe Biden amerikai elnök múlt szerdán nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt háborús bűnösnek, amiért Putyin a két ország közötti kapcsolatok megszakításával fenyegetett.


Tárgyalni kellene

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel akar tárgyalni a háború befejezéséről. Eddig alacsonyabb rangú ukrán és orosz politikusok többször is egyeztettek a tűzszünetről az elmúlt hetekben, mindenfajta eredmény nélkül. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy bármilyen formában hajlandó orosz kollégájával beszélni, azaz a személyes találkozót sem zárta ki. Szerinte ugyanis egyeztetés nélkül lehetetlen a háborúnak véget vetni.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy visszafoglalták a Kijevhez közeli Makariv városát – írja a BBC.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a konfliktusról szóló legújabb jelentésében azt írta, hogy csapatai kiszorították az orosz katonákat a fővárostól mintegy 60 kilométere nyugatra fekvő városból.

Katonáink hősies cselekedeteinek köszönhetően felvonták Ukrajna állami zászlaját Makariv városa fölé, az ellenséget kiszorították – írta Facebook-oldalán. A hírt közlő BBC nem tudta ellenőrizni az ukrán állítást.

Háború a szabad média ellen

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor korlátozta a Euronews tévécsatorna anyagaihoz való hozzáférést Oroszországban “az ukrajnai különleges katonai műveletről szóló hamisítások miatt” – közölte az ügynökség sajtószolgálata hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel. A döntés egyaránt vonatkozik a euronews.com weboldal és annak orosz változata, a ru.euronews.com elérhetőségére is.

Az indoklás szerint “a külföldi médium szisztematikusan közérdekű, pontatlan információkat tett közzé az Orosz Föderáció fegyveres erői által végrehajtott különleges katonai műveletről, valamint olyan információkat, amelyek az állampolgárokat az Orosz Föderáció területén a fennálló rend megsértésével tartott tömeges (nyilvános) rendezvényeken való részvételre buzdítják” – áll a közleményben.

Forrás: 24.hu; BBC; The Guardian; CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását