2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Már a lengyel határhoz közel hullanak az orosz bombák. Egyre több gyerek hal meg a háborúban, a menekültek száma folymatosan nő.
2022. március 13. vasárnap 10:33 - HírExtra

Az eddigi legnyugatibb háborús cselekmény történt vasárnap hajnalban az orosz-ukrán háborúban, hiszen légitámadást hajtott végre Oroszország Lviv (Lemberg) közelében a javorivi ukrán katonai bázison, ami kevesebb, mint 25 km-re van a lengyel határtól.  Ez mindenképpen mérföldkő a háborúban és arra utal, hogy Ukrajna egész területén történhetnek hasonló események, amelyek célja akár a nyugati fegyverszállítások Ukrajnába kerülésének gátolása, fékezése is lehet. 

Közben Kijevben megint megszólaltak hajnalban a légicsapásra figyelmeztető szirénák és a Lvivtől 120 kilométerre délkeletre fekvő Ivano-Frankivszk város repülőterét is légicsapás érte vasárnap hajnalban.

Több ukrán városban ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szombaton 13 000 ukrán állampolgárt evakuáltak a humanitárius folyosókon át, de az ostromlott Mariupolt senki nem tudta  elhagyni. Az orosz csapatok a város elfoglalására összpontosítanak, az oroszbarát szeparatistákkal már betörtek a külső kerületekbe.

Az ország déli felén az orosz hadsereg Volodimir Zelenszkij elnök szülővárosát, Krivij Rihet támadja, az ukránok szerint eddig sikertelenül.

Az orosz támadásokban szombatig, a háború 17 napja alatt 82 gyermek halt meg Ukrajnában. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára azt mondta, a függetlenségért harcolva ez nagyon nagy ár, de Ukrajna megnyeri a háborút – írta a Kárpátinfo.net. 

Az oroszok egy meghamisított népszavazással a Krímhez és a donbaszi népköztársaságokhoz hasonlóan Herszont és térségét is független állammá nyilvánítanák – idézi a Kárpátinfo Dmitro Kuleba külügyminisztert.

Egy orosz légicsapás szinte teljesen megsemmisítette a 240 ezer lakosú nyugat-ukrajnai város, Ivano-Frankivszk  repülőterét.

A menekültek

Az ukrajnai háború elől március 12-én 3730 ember, köztük 1247 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 135 ember, köztük 80 gyermek elhelyezését és odaszállítását oldották meg a hatóságok.

Nicu Popescu moldovai külügyminiszter a BBC-nek azt mondta, hogy országa hamarosan kifogy a menekültek elhelyezésére alkalmas épületekből, és azon eszközökből, amelyekkel meleget és biztonságot nyújthatnak számukra. A Moldovában jelenleg mintegy 100 ezer ukrán menekült tartózkodik, ami az állam lakosságának négy százaléka. A külügyminiszter azt mondta, hazája Ukrajna „legsérülékenyebb” szomszédja pénzügyi források, biztonság, egészségügy és oktatás terén egyaránt.

Forrás: 24.hu; portfolio.h; MTI; karpatinfo.net; CNN,BBC;
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását