2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagygyűlés az egységes szlovákiai magyar politizálásért

Az egységes szlovákiai magyar politizálás mellett szálltak síkra azok a szónokok, akik a Kiállunk az egységért elnevezésű, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által vasárnap délután Érsekújváron megrendezett nagygyűlésen beszéltek.
2009. június 21. vasárnap 23:27 - HírExtra
A mintegy ezer fő részvételével a városi Millennium sportcsarnokban megtartott MKP-s rendezvényen a párt vezetőin kívül vendégként részt vett Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, valamint Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete. Az érsekújvári találkozó reakció volt az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők, köztük Bugár Béla által létrehozott Híd nevű párt múlt vasárnapi zászlóbontására.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke, az új párt vezéregyénisége a múlt héten leszögezte: a Híd a magyarokon kívül a szlovákoknak és a többi nemzetiségnek is kezet nyújt. Nemzetiségre tekintet nélkül mindenki számára nyitott. Célja az együttműködés, a közös ügyek felvállalása. A párt hivatalos bejegyzéséhez a szervezőknek 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük.

Az érsekújvári nagygyűlésen felszólaló országos és regionális MKP-vezetők - Csáky Pál, Szigeti László, Bárdos Gyula, Farkas Iván, Pázmány Péter, Pásztor István - egybehangzóan a jelenlegi magyar párt, s általában a szlovákiai magyarság egysége megtartásának fontosságára hívták fel a figyelmet, s a szlovákiai magyarság szempontjából károsnak minősítették a Híd megalakulását. Több felszólaló szerint a Híd megalakulása megosztja a magyarokat és csak a szlovák nacionalistáknak, szélsőségeseknek kedvez.

- A rendezvény elsődleges célja, hogy zárjuk sorainkat, és hitünket megerősítve térjünk haza - jelentette ki Szigeti László, a párt alelnöke. Pázmány Péter volt dunaszerdahelyi polgármester szerint az MKP a döntően magyarok lakta járásban egységes. "Az elnökséget egyetlen ember hagyta el: Bugár Béla" - jegyezte meg Pázmány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását