2024. május 2. - Zsigmond

Itt vannak a nemzetközi választási megfigyelők

Megérkeztek a nemzetközi választási megfigyelők Magyarországra. A szervezet első alkalommal fogja nyomon követni a magyar országgyűlési választások tisztaságát. Csütörtöki sajtótájékoztatójukon kiderült, kétszáz megfigyelő működését koordinálják majd.
2022. február 24. csütörtök 12:59 - HírExtra

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), a Nemzeti Választási Iroda hivatalos akkreditációját követően hét nemzetközi választási szakértőből és tíz hosszútávon is Magyarországon maradó megfigyelőből álló választási missziót küld az áprilisi választásokra.  

A választás napján az ENEMO a szavazóhelyiségek megnyitását, a szavazást, a számlálást, és az összesítés folyamatát is figyelemmel kíséri. Országszerte további kétszáz rövidtávú megfigyelő kihelyezését célozták meg. Ezekre a pozíciókra meg is indult a felvétel, az ENEMO honlapján megtalálható a felhívás, ott lehet jelentkezni. 

2001-es megalakulása óta 39 misszióval a háta mögött ez lesz az ENEMO első választási megfigyelő missziója Magyarországon.

A 2022-es választások megfigyelésével az ENEMO célja, hogy növelje a választások átláthatóságát, hitelességét, és integritását. Az ENEMO tájékoztatja a nyilvánosságot a választások lebonyolítására vonatkozó megállapításairól, az ebből levonható következtetésekről, valamint a nemzetközi szabványokkal és a vonatkozó hazai jogszabályokkal való összeegyeztethetőségéről. Ennek megfelelően az ENEMO hozzájárul a választási eredmények iránti közbizalom növeléséhez.

Mindent lefednek

 A kiküldetés során a misszió a választások valamennyi aspektusát figyelemmel kíséri, beleértve a politikai környezetet, a választási kampányt, a jelöltek regisztrációját, a médiakörnyezetet, a választás irányító szervek tevékenységét, és döntéseit, a kampányfinanszírozást, a választási viták rendezését, illetve minden egyéb a választásokhoz kötődő kérdést.

Az átfogó és pontos információk megszerzése érdekében az ENEMO küldetése során a választásokban érintett valamennyi releváns helyi és nemzetközi féllel találkozókat szervez. Ide tartoznak a választást irányító szervezetek, a politikai pártok és jelöltjeik, az állami hatóságok a civil társadalmi szervezetek, a média képviselői, külföldi nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek.

Az elvégzett megfigyelések és a lefolytatott értekezletek alapján az ENEMO először március közepén közöl egy jelentést, majd a választás napját követően egy előzetes megállapításokat tartalmazó beszámolót, két hónappal a választási eredmények kihirdetése után pedig egy zárójelentést ad ki. A választási folyamat értékelése és a kialakult nemzetközi és helyi szabványokkal való összeegyeztethetősége mellett a zárójelentés ajánlásokat is megfogalmaz a jogszabályi keretek és gyakorlat javítására.

Dritan Taulla, az ENEMO Magyarországi választási megfigyelő missziójának elnöke a HírExtra kérdésére elmondta, a magyar misszió finanszírozásáról, annak nagyságáról az ENEMO honlapján lehet majd tájékozódni. Arra a kérdésünkre, hogy milyen következményeket jelent, ha bármiféle csalást, vagy nem megfelelő dolgot tapasztalnak, azt mondta, ők csak ajánlást adnak, illetve a médiának bemutatják az esetleges általuk problémásnak vélt eseteket, de más jogosultságuk nincs. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását