2024. május 20. - Bernát, Felícia
Az oroszok körbevették Ukrajna fővárosát, Kijevet. A légvédelem harcban áll, légiriadót fújtak. Zelenszkij szerint őt akarják elfogni, miközben országa magára maradt a harcban.
2022. február 24. csütörtök 07:31 - HírExtra

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-oldalán megerősítette, hogy az orosz katonai egységek megérkeztek Kijevbe.

Mint írták, „az ellenség már Obolon kerületben tartózkodik.” Ez megközelítőleg 9 kilométerre található a városközpontban lévő parlamenttől.

Arra biztatták a lakosokat, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, és azzal harcoljanak. A békés helyieknek azt tanácsolták, legyenek óvatosak, ne hagyják el otthonaikat.

Péntek reggel

Hajnalban több robbanást is lehetett hallani Kijevben. Meg nem erősített hírek szerint a főváros légvédelme több rakétát hatástalanított, és egy orosz repülőgépet is kilőttek. Légiriadót fújtak, a lakosságot arra kérték, vonuljanak fedezékbe.

137 ukrán vesztette életét az orosz támadás első napján, jelentette be az ukrán elnök, de az oroszoknak hamarosan muszáj lesz tárgyalniuk.

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna magára maradt a harcban, nem fog fegyvert senki az oldalukon. Később arról is beszélt, éjjel bombák hullottak Kijevre, a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak. A kormány álláspontja szerint az oroszok még ma szárazföldi támadást indítanak Kijev ellen.

Az amerikaiak szerint az orosz csapatok már csak 30 kilométerre vannak a fővárostól. Az Egyesült Államok úgy tudja, Moszkva be akarja keríteni Kijevet, amely hamar ostrom alá is kerülhet. A cél a kormány megdöntése lehet ezután.

Ez történt csütörtökön

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint eddig öt orosz repülőgépet és egy helikopter lőttek le csütörtökön reggel. Ezt az orosz fél cáfolta, 

Oroszország szerint mostanra az összes ukrán légitámaszpontot működésképtelenné tették.

Egészen biztosan támadás alá került Harkov, Mariupol és Dnyipro, Odessza.

Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hadiállapotot vezettek be az országban.

A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik. Az ülésen Orbán Viktor képviseli Magyarországot.

Forrás: 24.hu, Reuters, CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását