2024. április 19. - Emma

Hogyan segíti vállalkozásodat, ha rendelkezik finanszírozási stratégiával?

Egy vállalkozás sikeres működtetésének alapja a megfelelő terv megléte. A cégvezetőnek döntenie kell arról, hogy a zavartalan működéshez, továbbá a növekedés érdekében milyen befektetés valósuljon meg, illetve azokhoz milyen finanszírozási forrásokat kell rendelni.
2022. január 18. kedd 10:07 - HírExtra

Az időtáv függvényében beszélhetünk rövid távú pénzügyi, valamint hosszú távú finanszírozási, befektetési döntésekről. A rövid távú döntések alapanyag-beszerzésre, valamint a szállítói kötelezettségek teljesítésére, a hosszú távú döntések a befektetett eszközök vásárlására és azok finanszírozására vonatkoznak. A finanszírozás történhet idegen és saját tőkéből. 

Milyen finanszírozási stratégiát válassz?

Ahhoz, hogy a cég zavartalanul és folyamatosan tudja folytatni gazdasági tevékenységét, eszközökre van szükség, ami pedig meghatározza a tőkeszükségletet. 

A beruházásokkal kapcsolatban az eszközök megtérülése és a források lejárata közötti összhang mértéke szerint háromféle finanszírozási stratégia közül választhatsz. A különbség a beruházás anyagi hátterének biztosításában áll. 

A pénzügyi döntések három formája:

- Szolid stratégiát követve a befektetett és tartós forgóeszközöket tartós forrással vagy saját és hosszú lejáratú kötelezettségekkel finanszírozza a vállalkozás.

- A konzervatív finanszírozás annyiban tér el a szolidtól, hogy ez esetben az átmeneti eszközök egy részét is tartós forrásokkal finanszírozzák, vagyis az eszközök nagyobb részét finanszírozzák tartós forrásokkal, mint amennyit a megtérülési idő megkövetelne.

- Agresszív stratégia esetén nemcsak az átmeneti, hanem a tartós eszközök bizonyos hányadának finanszírozása is átmeneti forrásokból történik.

A finanszírozási stratégiát az illeszkedési elvnek kell megfeleltetni, vagyis a tartós eszközöket tartós forrásokkal, az átmeneti eszközöket rövid lejáratú kötelezettségekkel kell finanszírozni. A megfontolt döntések meghozatalát segítheti külső segítség bevonása. A FlexiBill komoly szakmai tapasztalattal rendelkező csapata segít a vállalkozások megfelelő stratégiájának kialakításában, megvalósításában.

Finanszírozási tudatosság 

A cégek számára ideális finanszírozási stratégia az illeszkedés elvének figyelembevételével a szolid stratégia lenne. Ez azonban a gyakorlatban csak ritkán valósul meg.

A konzervatív finanszírozási stratégiát választó vállalkozás óvatos finanszírozási politikát folytat, ami költségtöbblettel jár, vagyis drága.

Az agresszív finanszírozási stratégiát kockázatosnak is szokás nevezni, mivel ugyan kisebb kamatkiadással jár, de likviditási gondokat okozhat, ami a vállalkozás pénzügyi kockázatát növeli.

Bármelyiket is válassza a cég, a lényeg, hogy legyen tudatos finanszírozási stratégiája, mert ez a kulcsa a tartós és fenntartható működésnek. A beruházások minden esetben stratégiai tervezésen, pénzügyi kalkuláción alapuljanak, amely mérlegelje a vállalkozás kockázatvállalási hajlandóságát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását