2024. március 29. - Auguszta

Vajon tényleg fogyasztott gabonát az ősember?

A paleo étrenddel kapcsolatban gyakran vitatják az alapelvek megfogalmazása esetében azt, hogy az étrend őseként tekintett ősi kultúrában valóban mellőzték-e a gabonák fogyasztását. Erre pro és kontra fellelhetők írások és tanulmányok, amit érdemes akár összevetni.
2021. december 13. hétfő 18:30 - HírExtra

A gabonából készült az “őskenyér”?

Több cikk jelent meg az utóbbi időben az ősemberek kenyérfogyasztásának tárgyában. Ezeknek az írásoknak mindegyike azokat a kutatásokat veszi alapul, amelyek fókuszában az ősember táplálkozási szokásai szerepelnek. Ebben a témában jelent meg például az Australopithecus africanus fogainak szénizotópjait vizsgáló tanulmány is, amely konkrétan a tárgyban végzett kutatásokat, hogy a fű és sásfélékben található 13-as szénizotóp milyen arányban található meg az akkori emberek fogazatában.

Felületesen akár azt is gondolhatnánk, hogy a C13 izotópok előfordulásának egyezősége arra utal, hogy az ősember ezeket a növényeket fogyasztotta leginkább, azonban ha jobban belegondolunk, a szénizotópok bevitele a növényeket fogyasztó állatok által is megtörténhetett. 

Azoknak, akik ezekre a tanulmányokra hivatkozva kérdőjelezik meg a paleo étrend pozitívumait, érdemes összegezni a sajátos étrend által hirdetett főbb alappontokat. Amelyek leginkább - ugyan - a paleolit korban élő emberek ősi szokásaihoz nyúlnak vissza, de nem egyezik meg azzal teljesen. Az, hogy a gabona fogyasztása nem megengedett ebben a diétában, az arra vezethető vissza, hogy több kutatás nevezi meg a modern kori betegségek kialakulásának okaként a megnövekedett szénhidrátfogyasztást. Ugyanis a paleolit étrendben minimálisra csökkentették a különféle gabonák ételekben történő felhasználását, de ez nem jelenti azt, hogy más növényeket ne lehetne felhasználni gabonahelyettesítőként, illetve alapélelmiszerként.

Ha te is kíváncsi vagy, mit lehet a különféle gabonák helyett az étrendbe iktatni a kisebb szénhidrátfogyasztás érdekében, látogass el a PaleoCentrum magliszteket és őrleményeket megjelenítő oldalára.

Paleolit étrend, az emberi agyméret-növekedés kutatásának tükrében

Egyértelmű bizonyítéknak nem tekinthető tehát az Australopithecus africanus fogazatában talált C13 izotóp jelenléte arra vonatkozóan, hogy az akkor élő ember fogyasztott-e gabonát, hiszen ez a jel inkább a növényevő állatok fogyasztására utal. Mindez a megállapítás azonban mindenképpen összefüggésbe hozható a korabeli emberek agyméretének fejlődésével, és elmondható, hogy az előember agyi növekedése, illetve az annak következményeként kialakuló agyfejlődés valószínűleg a fehérjedús táplálkozásnak volt köszönhető. Ezzel az elmélettel pedig bizonyítani lehet a paleo étrend helytállóságát, és a szabályrend mögött álló elvrendszert.

Vagyis: csökkentett szénhidrátfogyasztással, a tej és a cukor kiiktatásával az étrendből, egyes zöldségek elkerülésével és a gyümölcsök szabad fogyasztásával sokat lehet tenni az egészségünkért.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását