2024. március 19. - József, Bánk

Mi pontosan az inverter és miért fontos?

A napelemes rendszerek lassan a mindennapjaink részévé válnak, az energiaárak egyre nőnek, a környezetvédelem pedig még sosem volt ilyen fontos, mint ma.
2021. november 18. csütörtök 09:47 - HírExtra

Többféle pályázat is elérhető azok számára, akik a zöld utat szeretnék választani, és egyre jobb technológiák állnak rendelkezésünkre, hogy minél jobb teljesítményt érhessünk el napelemjeink segítségével. 

Hogyan épül fel a napelemes rendszer?

A Napelemespályázatok napelemes rendszerei a nap sugárzási energiáját összegyűjtve és átalakítva elektromos áramot hoznak létre, amit vagy a hálózatba, vagy az akkumulátorokba gyűjtenek, ahonnan aztán az energia felhasználható annak érdekében, hogy működtethessük vele különféle elektronikus eszközeinket. 

A szisztéma legfontosabb részei a napelempanelek, az inverterek, a tartószerkezet, a mérőóra, valamint a szereléshez szükséges anyagok, illetve kábelek.

Mire való az inverter?

Tulajdonképpen az inverterek teszik fogyaszthatóvá a nap sugaraiból gyűjtött energiát az elektromos eszközeink számára, enélkül a napelemek segítségével megtermelt energiát nem tudnánk hasznosítani, ezért ez az egyik legfontosabb eleme a rendszernek. 

Milyen típusai léteznek?

Az inverterek lehetnek transzformátorosak és transzformátor-nélküliek is. A transzformátoros inverter galvanikus leválasztással működik, ami megakadályozza, hogy az egyenáramú feszültség, amit a napelemes panel termel, a váltóáramú oldalra kerüljön, ami az energiának az a típusa, amit a háztartásban is hasznosítani tudunk. 

Ezen felül az is különbség a két invertertípus között, hogy a transzformátoros megoldásnál a negatív és a pozitív oldalon egyformán földelhető, ami hasznos, ha vékony rétegű napelemeket szeretnénk telepíteni.

Ezzel szemben a transzformátor-nélküli inverterekhez nem szükséges földelés, ráadásul könnyebbek, kevesebb pénzbe kerülnek, valamint a hatékonyságuk is jobb, mivel magasabb hatásfokú átalakítást valósítanak meg. Többnyire az utóbbi típust részesítik előnyben a megrendelők, mivel a modernebb panelekhez tökéletesen megfelel.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek a legelterjedtebbek, de sokan nem tudják, hogy például egy áramszünet esetén, dacára annak, hogy van napelemük, mivel biztonsági okokból lekapcsolják a hálózatról, így sajnos ők is áram nélkül maradnak. 

A szigetüzemű rendszerek szépséghibája, hogy költségesebb kivitelezni, mivel a termelt energiát akkumulátorokban kell tárolni, cserébe viszont teljesen független lehet a hálózattól. Ezzel a megoldással olyan helyeken is lehet a napelemnek köszönhetően elektromos áram, ahol nem érhető el hálózat.

A rendszereknek megfelelően vannak hálózatba visszatápláló inverterek, akkumulátoros, azaz szigetüzemű rendszerekhez alkalmas inverterek és hibrid inverterek is. Utóbbiakat, ahogy a nevük is mutatja, mindkét típusú rendszerben használhatjuk. Végül a fogyasztói, illetve hálózati csatlakozás lehet egyfázisú vagy háromfázisú, ennek megfelelően is különböző invertereket kell választani.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását