Mi pontosan az inverter és miért fontos?

A napelemes rendszerek lassan a mindennapjaink részévé válnak, az energiaárak egyre nőnek, a környezetvédelem pedig még sosem volt ilyen fontos, mint ma.

Többféle pályázat is elérhető azok számára, akik a zöld utat szeretnék választani, és egyre jobb technológiák állnak rendelkezésünkre, hogy minél jobb teljesítményt érhessünk el napelemjeink segítségével. 

Hogyan épül fel a napelemes rendszer?

A Napelemespályázatok napelemes rendszerei a nap sugárzási energiáját összegyűjtve és átalakítva elektromos áramot hoznak létre, amit vagy a hálózatba, vagy az akkumulátorokba gyűjtenek, ahonnan aztán az energia felhasználható annak érdekében, hogy működtethessük vele különféle elektronikus eszközeinket. 

A szisztéma legfontosabb részei a napelempanelek, az inverterek, a tartószerkezet, a mérőóra, valamint a szereléshez szükséges anyagok, illetve kábelek.

Mire való az inverter?

Tulajdonképpen az inverterek teszik fogyaszthatóvá a nap sugaraiból gyűjtött energiát az elektromos eszközeink számára, enélkül a napelemek segítségével megtermelt energiát nem tudnánk hasznosítani, ezért ez az egyik legfontosabb eleme a rendszernek. 

Milyen típusai léteznek?

Az inverterek lehetnek transzformátorosak és transzformátor-nélküliek is. A transzformátoros inverter galvanikus leválasztással működik, ami megakadályozza, hogy az egyenáramú feszültség, amit a napelemes panel termel, a váltóáramú oldalra kerüljön, ami az energiának az a típusa, amit a háztartásban is hasznosítani tudunk. 

Ezen felül az is különbség a két invertertípus között, hogy a transzformátoros megoldásnál a negatív és a pozitív oldalon egyformán földelhető, ami hasznos, ha vékony rétegű napelemeket szeretnénk telepíteni.

Ezzel szemben a transzformátor-nélküli inverterekhez nem szükséges földelés, ráadásul könnyebbek, kevesebb pénzbe kerülnek, valamint a hatékonyságuk is jobb, mivel magasabb hatásfokú átalakítást valósítanak meg. Többnyire az utóbbi típust részesítik előnyben a megrendelők, mivel a modernebb panelekhez tökéletesen megfelel.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek a legelterjedtebbek, de sokan nem tudják, hogy például egy áramszünet esetén, dacára annak, hogy van napelemük, mivel biztonsági okokból lekapcsolják a hálózatról, így sajnos ők is áram nélkül maradnak. 

A szigetüzemű rendszerek szépséghibája, hogy költségesebb kivitelezni, mivel a termelt energiát akkumulátorokban kell tárolni, cserébe viszont teljesen független lehet a hálózattól. Ezzel a megoldással olyan helyeken is lehet a napelemnek köszönhetően elektromos áram, ahol nem érhető el hálózat.

A rendszereknek megfelelően vannak hálózatba visszatápláló inverterek, akkumulátoros, azaz szigetüzemű rendszerekhez alkalmas inverterek és hibrid inverterek is. Utóbbiakat, ahogy a nevük is mutatja, mindkét típusú rendszerben használhatjuk. Végül a fogyasztói, illetve hálózati csatlakozás lehet egyfázisú vagy háromfázisú, ennek megfelelően is különböző invertereket kell választani.