2024. március 29. - Auguszta
A Párbeszéd aggódva követi az ENSZ Glasgow-ban folyó klímatárgyalásait, hogy vajon sikerül-e valóra váltani a Párizsi Megállapodásban 2015-ben megfogalmazott célkitűzéseket, és a világ vezetői meghozzák-e az ehhez szükséges döntéseket.
2021. november 12. péntek 07:52 - HírExtra

Jávor Benedek közleménye:

Vannak optimizmusra okot adó jelek, de nagyon sok aggasztó fejlemény is körvonalazódik. Bár Magyarország képviselete alapvetően az Európai Unió egységes álláspontján belül valósul meg, annak kialakításában a magyar kormány súlyosan negatív szerepet játszik, amivel a közös EU-s célok teljesítését éppúgy veszélyezteti, mint a globális klímacselekvés eredményességét. 

A Párbeszéd szerint a magyar kormánynak nem akadályoznia kell az  Európai Unió klímapolitikai erőfeszítéseit, hanem segítenie az Uniót abban, hogy motorként tudja előremozdítani a globális éghajlatvédelmi tárgyalásokat.

Örömünkre szolgál, hogy a folyamatban lévő glasgow-i tárgyalásokra a klímaegyezmény tagországai új, megerősített nemzeti célkitűzésekkel érkeztek, amelyek, amennyiben valóban megvalósulnak, 2 ֯C fok körül stabilizálnák a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését. Ennek eléréséhez azonban még sok feltételnek kell teljesülnie, amelyek jó része továbbra sem látszik biztosítottnak. 

Ilyen a globális Dél országait célzó, évi 100 milliárd dolláros klímaalap feltöltése, az erdősítési programok finanszírozása vagy a kvótakereskedelmi rendszer megújítása. Ráadásul számos ország még mindig nem tesz eleget ennek, egyesek esetében pedig, akik relatíve ambiciózus célokkal érkeztek, még mindig bizonytalan a célok tényleges végrehajtása. Közéjük tartozik az Európai Unió is, amelynek új, 2020-ban jóváhagyott, 2030-ra 55%-os kibocsátáscsökkentést előirányzó célja jóval közelebb áll a Párizsi Megállapodásban foglaltak teljesítéséhez szükségeshez, mint korábban. 

Az eléréshez szükséges jogszabályi csomag („Fit for 55”) körül azonban éles viták zajlanak, így bizonytalan, hogy a valóságban elfogadják-e és megvalósulnak-e. A magyar kormány azok között van, akik nyíltan ellenzik a klímacsomagot, és vétójával fenyegetőznek, hacsak nem születnek olyan kompromisszumok, amelyek alapjaiban kezdenék ki a csomagot. Más régióbeli politikai szereplőkkel közösen azért lobbiznak, hogy a gáz és a nukleáris energia zöld energiának minősüljön az EU meghatározása szerint, amely esetben az uniós forrásokat azonnal a drága és kockázatos paksi bővítésbe irányítanák, ahelyett, hogy hatékony kibocsátáscsökkentést érnének el átfogó energiahatékonysági és megújulós programok finanszírozásával.

A Párbeszéd szerint közös, globális cselekvésre van szükség, amely a legszegényebb országok és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára is lehetővé teszi, hogy résztvevőivé váljanak a klímaváltozás elleni küzdelemnek, és részesüljenek előnyeiből is. Igazságos zöld fordulatot kell végrehajtanunk, amelyhez az EU közös klímapolitikai eszközein, így a „Fit for 55” csomagon, a Szociális Klímaalapon és más EU-s intézkedéseken keresztül vezet az út. 

A magyar kormány a bolygó és gyermekeink jövőjét veszélyezteti, ha a hatékony közös cselekvésben való részvétel helyett annak akadályozásával foglalkozik pitiáner, napi politikai célok elérése érdekében. Nekik szemmel láthatólag nem, de nekünk fontos Magyarország jelene és jövője, minket nem az oligarchakör pénzelése, hanem az ország sorsa foglalkoztat. A 2022-es kormányváltást követően ezért Magyarország a magyar érdekek határozott védelmével a közös európai klímapolitika fontos támogatójává fog válni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását