2024. március 29. - Auguszta

SSD meghajtó: üdvözöljük a jövő sebességét

Egy számítógép felturbózása rengeteg különböző módon történhet, de fontos észben tartani, hogy sok esetben a gép annyira lesz gyors, amennyire a leggyengébb láncszeme az. Vannak olyan készülékek, amiken hiába növeljük meg csak a processzor gyorsaságát, az alaplap vagy a merevlemez típusát vagy a videokártya erősségét, nem fogunk óriási különbséget tapasztalni.
2021. november 10. szerda 13:40 - HírExtra

Azonban amikor arról van szó, hogy melyik az az egyetlen alkatrész, ami rengeteg, talán a legtöbb esetben segít, hogy a gép gyorsabb legyen, az a vinyó: egészen pontosan a régi, HDD merevlemez cseréje, méghozzá egy gyors, SSD meghajtó az, ami tényleg sokat segíthet. Videókártya csere népszerű téma, de az operációs rendszer sebességén akár tízszeres gyorsulásra képes egy HDD-SSD csere.

Az SSD meghajtó többek között azért gyorsabb és megbízhatóbb a régi típusú merevlemezeknél, mert nincs forgó alkatrésze, egy kicsit úgy lehet elképzelni, mint egy pendrive-ot, míg a régi winchestert úgy, mint egy CD-t vagy DVD-t. Nagyon leegyszerűsítve persze. Fontos egy nagy adatátviteli sebességű alaplap, ami képes megfelelő csatornát biztosítani. HDD meghajtók azért léteznek még egyébként, mert az SSD meghajtó drágább, akárhogy is nézzük. Aki sok mindent szeret a gépén tárolni (amit sokan azért nem tesznek, mert az interneten olyan könnyen hozzáférhető annyira sok tartalom, hogy azt elképzelni is nehéz / alig lehetséges), tehát tárolásra a HDD meghajtó teljesen jól működik, míg az SSD meghajtó kiváló lehet a rendszerindításra és programok, például nagy gépigényű játékok futtatására.

Ha ilyen régi - új merevlemez kombinációban gondolkodunk, akkor egy SSD 120GB merevlemez is elég lehet, emellé pedig egy 500 GB-os vagy akár 1 TB-s régi meghajtó is segítségünkre lehet. És miért említjük ezt a kombinációt? Leginkább az ár miatt. A kisebb SSD meghajtók árai a földön járnak, 15-20.000 Ft környékén kezdődnek, de 1 TB-os kategóriában azért ennél jóval magasabb árakra lehet számítani és kell felkészülni.

Mire jó egy Solid State Drive, vagyis SSD?

A gyorsaság szónál nemcsak 10-20%-os növekedésre kell gondolni, a programok betöltésére a HDD-hez képest 5-8-szor gyorsabb az SSD. Az adatok elérési ideje közel 0 az SSD esetében (0, 1 MS), míg a HDD-é 5, 5-8 MS, az olvasási sebesség az SSD esetében 550 MB/s, míg a HDD-nél 80-160 MB/s, a meghibásodási arány szintén jóval alacsonyabb, 0, 5% körüli érték az SSD-knél, míg 2-5%-os a HDD-knél. Nem is beszélve arról, hogy az energiafogyasztás az SSD esetében 2-5 Watt, míg a HDD-nél 6-15 Watt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását