2024. március 19. - József, Bánk

Egészségesebb a vízipipa, mint a hagyományos cigi?

A vízipipa számos keleti kultúra alapvető kelléke, így nem véletlen, hogy az európai érzékek számára egy egzotikus és izgalmas élményt jelent. Sokan úgy tekintenek rá, mint a dohányzás egy egészségesebb válfajára, pedig korántsem biztos, hogy ez így is van.
2021. október 16. szombat 07:46 - HírExtra

Amit a vízipipáról tudni szeretnél

Ahogy már említettük, maga a szokás keletről származik, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend Amerikában, Európában és Afrika bizonyos részein is. Hazánkban és Amerikában leginkább a különböző bárokban érhető el a vízipipa, így igazi társas eseménnyé nőtte ki magát. Természetesen az is lehetséges, hogy egy baráti társaság otthoni körülmények között használja, ami szintén jó választás. 

Maga vízipipa sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos cigaretta, de ettől függetlenül mégis nagy népszerűségnek örvend. Alapvetően több összetevőből áll, de nem szükséges mindegyik magához a működéshez. A legfontosabb egy tál, amiben a dohány van, ennek a tetején egy védőfólia biztosítja a biztonságos alkalmazást, valamint felel azért, hogy szabályozza a dohány égését és a szén hőmérsékletetét. Nélkülözhetetlen eleme még a tömlő, ami egy hosszú és rugalmas cső, hiszen ez juttat magához a vízipipázás élményéhez. Ezenkívül kell még hozzá tisztítószelep, ami felel a fel nem használt kivezetésért és az egyirányú áramlásért. Végül pedig szükséges a működtetéshez egy edény, amiben a víz van, valamint egy diffúzor, ami arra szolgál, hogy nem engedi a habzó füst eljutását az emberhez.

Ízesített, de vajon egészséges?

A vízipipázás élménye a különféle ízektől válik teljessé, melyek között számos izgalmas variáció megtalálható. Az egyik legnépszerűbb az alma, valamint a szőlő, mivel ezek gyümölcslevekhez hasonló ízélményt nyújtanak, arról nem is beszélve, hogy a szőlőlevelet nagyon gyakran használják a vízipipa alján a vizesedényben. 

Hasonlóan kedvelt még a menta, amit rózsavízzel szoktak ötvözni. Ez egy hűvös és igazán frissítő kombináció, így szinte az ember el is felejti, hogy vízipipázik, mert annyira nem füstszerű az élmény. Ha pedig igazán bohókás élményre vágysz, akkor válaszd a rágógumi ízesítést, ami nem csak édeskés aromájának köszönheti a népszerűségét, hanem annak is, hogy rendkívül nagy füsttel jár a használata. 

Kutatások mégis bebizonyították, hogy a vízipipázás semmivel sem egészségesebb, mint a hagyományos értelemben vett dohányzás, hiszen a füst bejut a tüdőbe. Mivel általában dohányt tartalmaz, így a nikotin okoz függőséget. 

A fentiek kiküszöbölésére a legjobb mód, ha nem dohányzol, vagy pedig ha a szokás rabja vagy, akkor lehetőség szerint dohánymentes, illetőleg füstmentes terméket válassz. Ilyen például a Finom Füstnél kapható nikotinmentes hevítőrúd. A webáruházban olyan színes paletta vár, hogy csak győzd kiválasztani a kedvenced. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását