2024. március 29. - Auguszta
A világjárvány hatására a tavalyi évben jelentősen visszaesett az ingatlanpiac helyzete, és habár ez az idei évben is befolyásoló tényező lehet, mégis növekedésre számíthatunk. Az eddigi adatok alapján ez a feltevés igazolódni is látszik, ugyanis az értékesítés 15%-os emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest.
2021. szeptember 24. péntek 08:01 - HírExtra

 Az év hátralévő részére további növekedés várható, köszönhetően többek között az 5%-os lakásépítési áfa visszaállításának és a CSOK keretében vásárolt lakások illetékmentességének. Bár az ország egyes részein eltérő mértékű lehet ez a fellendülés, összességében mindenhol pozitív változás várható.

Megfizethetőség mértéke

A Takarék Index részletes elemzéséből kiderül többek között az is, hogy az egyes területeken hány évi átlagbér szükséges egy 60 nm2-es lakás megvásárlásához. Nógrád-, Heves- és Békés megyében 3-5 év, Somogy- és Hajdú-Bihar megyében már 8 év, míg Budapesten minimum 10-11 év keresete szükséges a vásárláshoz. A négyzetméter árakat vizsgálva is nagy eltérést tapasztalhatunk az egyes megyékben. 

Az Ingatlannet.hu családi házra vonatkozó négyzetméter árait és a KSH átlagbér adatait összevetve Pest- és Veszprém megyében legalább másfél havi bér szükséges, míg számos kelet-magyarországi megyében kevesebb mint fél havi nettó jövedelem is elég egy négyzetméternyi családi ház megvásárlásához. A legolcsóbb és legdrágább területek közötti különbség is extrém mértékű, Budapesten például négy és félszer annyi jövedelem szükséges a lakásvásárláshoz, mint Nógrád megyében.

Észak-Magyarország helyzete

Ahogy azt korábban is említettük, Észak-Magyarországon lényegesen könnyebb helyzetben vannak a lakásvásárlás előtt állók, hiszen itt kevesebb, mint egy havi átlagos jövedelemből megvásárolható egy négyzetméternyi családi ház az augusztusi átlagos négyzetméter árak alapján. A megyeszékhelyek esetében is a legkönnyebben Salgótarjánban lehet lakáshoz jutni, ahol egy átlagos árkategóriába tartozó lakás maximum háromévnyi átlagbérbe kerül. Az Észak-Magyarországi régió megyeszékhelyei között is megfigyelhető különbség. 

Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint Salgótarjánban egy négyzetméternyi családi ház átlagosan 120 ezer Ft, míg Miskolcon 250 ezer Ft, Egerben pedig már 340 ezer Ft. Az ingatlanportál adatai szerint Egerben a téglalakások négyzetméterára a legmagasabb, ez ugyanis közel 600 ezer Ft. Ugyanezen típusú ingatlan négyzetméterenkénti ára Salgótarjánban csupán 170 ezer Ft. Az alábbi táblázat adatai alapján elmondható, hogy a régió legdrágább megyeszékhelye Eger, ettől csupán egy kicsivel olcsóbb Miskolc, míg Salgótarján jelentősen lemarad. 

Összegzés

Az ingatlanok áremelkedését a vírushelyzet sem vetette vissza, az MNB lakásárindexéből kiderül, hogy minden régióban áremelkedés figyelhető meg. Ahogyan azt korábban is említettük már, a keleti országrészen lényegesen könnyebb helyzetben vannak a lakásvásárlás előtt állók, így nem meglepő, hogy az élénkülés ezt a területet kiemelten érinti. 

Természetesen a piaci erősödés az árak emelkedését okozhatja, amely már az első negyedévben is érzékelhető. Szakemberek sora próbálta már megjósolni mikor is durran az a bizonyos ingatlanlufi és áll meg az áremelkedés, azonban minden adat azt mutatja, hogy ez a közeljövőben nem fog megtörténni. Az állami támogatások, az 5%-os áfa illetve az illetékmentesség egyaránt fellendítették a lakáspiacot, azonban hogy ezek lejártát követően hogyan reagál a piac, illetve az újabb járvány hullám hogyan befolyásolja azt, még kérdőjeles.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását