2021. október 24. - Salamon
Lendületesen tovább emelkedtek az árak a XIII. kerület ingatlanpiacán az elmúlt egy évben, mind az újépítésűeknél, mind a használt lakásoknál, ami a szakértő szerint elsősorban az állami támogatásoknak köszönhető.
2021. szeptember 1. szerda 08:34 - HírExtra

A járvány hónapjai ugyan a korábbinál visszafogottabb keresletet és kínálatot hoztak a XIII. kerület ingatlanpiacán is – hiszen mindenki bizonytalanná vált a jövőt illetően -, azonban a feloldás után gyorsan rendeződött a helyzet és megkezdődött a növekedés. Ez nem csak a keresletre és a kínálatra, hanem az árakra is igaz, melyek Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője szerint minimum 10-15 százalékkal emelkedtek.

Az újépítésű ingatlanoknál az árak emelkedése követte az építőanyagok és a kivitelezés árainak emelkedését, miközben a használt ingatlanok árai szinte felzárkóztak az újépítésűek négyzetméteráraihoz, így “már-már irreális négyzetméteráron szeretnék a tulajdonosok értékesíteni” a lakásaikat - jegyezte meg a szakértő, aki szerint az áremelkedési folyamatot jórészt az állam által nyújtott lakásvásárlási támogatások mozgatják.

A jelentős áremelkedés hatására a legkeresettebb ingatlantípusok körében mintegy 850 ezer és 2 millió forint közötti négyzetméterárak alakultak ki a XIII. kerületben. Előbbi a használt ingatlanok esetében érvényes, melyeknél 850-930 ezer forintos értékesítési árra számíthatnak a tulajdonosok. Millió forint feletti négyzetméterárak az újépítésűeknél jelennek meg, melyek nem is alkuképesek, vagyis, ha beruházó az eladó, akkor a hirdetési ár egyben az értékesítési ár is.

Az alku mértéke egyébként a használt ingatlanoknál is csökkenni látszik, átlagosan 2-5 százalékról beszélhetünk, de az ingatlanközvetítő megfigyelései szerint egyre több a hirdetési áron történő értékesítés.

Azt ugyanakkor nem lehet állítani, hogy a vevők kapkodnának a lakásokért: az értékesítési idő is egyre hosszabb, mivel a tulajdonosok kitartják a magas árakat. Így ma már átlagosan is 6-12 hónapra nyúlik egy ingatlan értékesítési ideje, mert ilyen időintervallumra van szükség, mire a tulajdonosok belátják, hogy nem a megfelelő árat határozták meg az indulásnál.

A legkeresettebbek egyébként a kerületben a másfél-kétszobás, erkélyes vagy teraszos ingatlanok, de a három-négyszobás, dupla komfortos lakásokat is szeretik a vevők. A befektetők inkább a kisebb, felújítandó ingatlanokat keresik, habár ragaszkodnak a nyomott áron történő vásárláshoz. A külföldiek pedig most inkább eladni szeretnének, mint vásárolni - tette hozzá Tóth Viktória.

A magyarok egy jelentős része természetesen hitelre akar vásárolni, ők a szakértő szavai szerint a “bevállalós, lelkes fiatalok”, ugyanakkor a vevőknek van egy olyan rétege is, mely ilyen szempontból meglehetősen óvatosnak tűnik. Mindenesetre a Balla Ingatlan kerületi irodájának hitelközvetítéseinél 3-50 millió forint közötti hitelösszegek jelentek meg az elmúlt hónapokban.

Aki nem tud ingatlan venni, az bérelhet, annál is inkább, mivel a bérlakások piacán hatalmas kínálat alakult ki. A bérleti díjak 100 ezer forintnál indulnak a kerületben, és minden típusból bőségesen lehet válogatni. Az árakat természetesen az elhelyezkedés, adottságok, minőség határozza meg, és a felső határ “a csillagos ég” - fogalmazott a szakértő.

Ami pedig a jövőt illeti, Tóth Viktória szerint az újépítésű lakásoknál további áremelkedésre lehet számítani, amennyiben az építőanyagárak és a kivitelezési költségek tovább emelkednek, ugyanakkor a használt lakások piacán bekövetkezhet némi “normalizálódás”, ugyanis a tulajdonosok már olyan árat szeretnének kapni az eladó ingatlanaikért, amennyiért az újépítésű lakásokat kínálják. Ezen az áron viszont nem feltétlenül lesz vevő a lakásaikra, ha újat is vásárolhatnak ugyanennyiért.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását