2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Kő című darabot mutatják be

A 20. század történelme elevenedik meg egy ház és egy család történetén keresztül a Vígszínház új produkciójában; A kő című darabot a Pesti Színházban mutatják be szombaton.
2021. szeptember 14. kedd 10:05 - HírExtra

Marius von Mayenburg drámáját Michal Docekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezésében tűzik műsorra - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, nehéz titkokat rejthet egy ház, amely az évtizedek alatt többször is gazdát cserélt, és így családról családra, generációról generációra hagyományozódtak a kertben és a falakban eltemetett történetek.
    
A közlés szerint Mayenburg művét az teszi különlegessé, hogy nem kronologikusan meséli el egy család történetét, hanem 1935 és 1993 között előre-hátra utazva az időben, ahogy a szereplők agyában is kavarognak és felszínre törnek az emlékek. Párhuzamosan ismerjük meg a jelen, a közelmúlt és a régmúlt titkait.
    
A közleményben Michal Docekalt idézik, aki szerint nagyon kevés olyan kortárs dráma születik manapság, ami a közelmúlttal foglalkozik. Mint mondta, elsősorban azért választotta ezt a darabot, mert Közép-Európa 20. századi történetéről szól. "Ezzel a művel, rajta keresztül a múlt igazságának feltárásával közelebb kerülhetünk a jelen igazságának felismeréséhez" - mondta a rendező.
    
A darab kezdetén 1993-at írunk. Heidrun hazatér drezdai szülőházába édesanyjával, Withával és lányával, Hannával. Abban reménykedik, hogy új életet kezdhetnek, a költözés és a ház azonban felkavarja az emlékeket, felszínre törnek a falakban és a kertben eltemetett családi titkok. Különös alakok - Mieze, Wolfgang, Stefanie - lépnek elő a múltból, régóta dédelgetett családi legendák foszlanak semmivé és fájdalmas hazugságok lepleződnek le.
   
 "A kő a teher szimbóluma, és azé, hogy miként számolunk el a múltunkkal. Mindenkinek felelőssége van abban, hogy a következő generációk milyen terheket kénytelenek hordozni" - idézik a Stefanie-t játszó Majsai-Nyilas Tündét.
    
A szereplők jelenetről jelenetre váltanak kort és jelmezt, miközben személyes történeteiken keresztül a 20. század történelme sűrűsödik össze 90 percbe.
    
Az előadásban Nagy-Kálózy Eszter és Majsai-Nyilas Tünde mellett Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter és Antóci Dorottya lép színpadra.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását