2024. március 29. - Auguszta

Hanyatló brit autóipar

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. augusztus 26. csütörtök 11:11 - HírExtra

Az SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) adatai szerint júliusban 53,4 ezer autót gyártott a brit autóipar, 37,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Február óta júliusban nem érte el első alkalommal a brit autógyártás az egy évvel korábbi volument. Az idei július egyúttal 1956 óta a leggyengébb júliusa volt a brit autóiparnak.
    
A brit autóipar júliusi termelésének 84,6 százaléka ment exportra. A 45,2 ezres júliusi exporttermelés 37,4 százalékkal, a belföldi piacra gyártott 8,2 ezer pedig 38,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
    
A júliusban gyártott autóknak több mint egynegyede, 26,0 százaléka volt alternatív hajtású, ami a valaha elért legmagasabb arány. A brit autóipar az év eleje óta július végéig 126,7 ezer teljesen elektromos és hibrid autót gyártott.
    
Az év eleje óta összesen 552,3 ezer autót gyártott a brit autóipar, 18,3 százalékkal többet, mint az előző évben, de 28,7 százalékkal kevesebbet a 2019 azonos periódusában legyártott 774,7 ezernél.
    
"A júliusi adatok jól tükrözik azokat az extrém nehézségeket, amelyeknek a brit autóipar ki van téve" - kommentálta a havi jelentést Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója. Rámutatott, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések már lazulnak ugyan, az autóipar teljesítményét fékező félvezetőalkatrész-hiány azonban egyelőre nem mutatja az enyhülés jeleit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását