2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyes a túl sok és a túl kevés alvás is

Korábban halnak meg azok, akik az átlagos 8 óránál rendszeresen többet, vagy kevesebbet alszanak naponta, állítja egy brit tanulmány.
2007. december 12. szerda 13:27 - Hírextra

Mintegy tízezer felnőttet követtek nyomon Nagy-Britanniában 17 éven keresztül. A kutatók azt találták, hogy azok, akik a vizsgálat kezdetén kevesebbet aludtak, kétszer nagyobb eséllyel haltak meg szívinfarktusban vagy agyi katasztrófában (stroke), mint azok, akik kitartottak a napi 7-8 órás alvás mellett.

Másrészről akik 8 óránál rendszeresen többet aludtak naponta, szintén kétszer nagyobb eséllyel haltak meg más - nem szív- és érrendszeri betegségekben -, mint az átlagot követő csoport.
A Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmány nem tér ki az okokra.

A krónikus alváshiányról már megállapították kutatások, hogy növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Alvás során regenerálódik szervezetünk, a vérnyomás és pulzusszám csökkenésével tehermentesíti a szívet a nappali feszültség után - magyarázta Jane E. Ferrie, a londoni University College kutatója, a követéses felmérés egyik vezetője.

Néhány kutatási eredmény azt is valószínűsíti, hogy a rövidebb alvásidő az étvágy és a vércukorszint szabályozási rendszerét is felborítja - közölte Ferrie.

Nem tisztázott még az sem, hogy a hosszabb alvásidő miért emeli a nem szív- és éreredetű halálozás kockázatát. Néhány orvosilag kezelendő állapot, mint a depresszió és a rák fáradtsággal jár együtt, de egyelőre nincs elegendő adat az összefüggések pontosításához.

A követéses vizsgálatban 1985 és 1989 között 9781, 35 és 55 év közötti brit felnőtt vett részt. Alvási szokásaikról a vizsgálatba lépés időpontjában, majd 5-6 évvel később szolgáltattak információkat. További 12 év elteltével újra ellenőrizték egészségi állapotukat a kutatás vezetői.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását