2024. március 19. - József, Bánk

Nem álom többé az önvezető autó

Áttörést jelenthet az automatizált vezetésben az idei év: a világ legsikeresebb elektromos autógyártói készen állnak rá, hogy bevezessék a 3-as szintű autonómiaszintet.
2021. július 20. kedd 09:39 - HírExtra

Az autonómia mértékét egy 0-tól 5-ig terjedő skála határozza meg, amely azt méri, milyen mértékben önvezérlőek a ma használatban lévő járművek. A jelenleg elérhető legmodernebb technológia a 2-es szint, amelyhez a parkolási, fékezési és távtartási asszisztencia is tartozik, ám a kormányt az ilyen autókban még egy pillanatra sem lehet elengedni - írja a Tech magazin

Ez most végre megváltozhat, mivel a 3-as szint már gyakran lehetővé teszi az önálló vezetést, sőt, akár a sebességváltás is megtörténhet a sofőr beavatkozása nélkül. A legnagyobb autógyártóknál már küszöbön áll az új technológiák használata.

A Daimler például új, S-osztályához programozott olyan szoftvert, ami már 3-as szintű vezetési élményt kínál. A BMW legújabb, iX-elektromodelljei már ilyen rendszerrel kerülnek piacra, de a Tesla Full Self Driving (FSD) modellje is a hármas szintet célozza be.

Az új technológia egyelőre természetesen kiugróan drága. Míg a 2-es szinthez tartozó bizonyos elemeket akár már 200 euróért is az autónkba szereltethetjük, a 3-as szintű rendszerekhez komplex informatikai rendszerek, szenzorok és kamerák is tartoznak, amely megtízszerezhetik az ilyen eszközök árát. 

A jogi keretek szerencsére már adottak a bevezetéshez, amelynek során egyelőre csupán 60 kilométer/órás sebességet engedélyeztek az ilyen járműveknek. Akik 2-es szintű autonómiájú járművel rendelkeznek, azoknak pedig nem is szükséges új autóba befektetni: náluk már felárért beüzemelhetők a 3-as szintű rendszerek is.

Köszönjük a Férfi magazin, az Usite, az Üzleti magazin és a Hír újság segítségét a cikk elkészültében!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Dorachka
2021. augusztus 12. 12:54
Azta! Több időt kell fordítanunk a tudományra, és akkor gyermekeink nem vezethetnek, hanem autóval repülhetnek)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását