2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

Magyar diplomácia az orosz-német közeledésért

Az orosz és a német külügyminiszter egyidejű budapesti meghívásával a magyar diplomácia a politikai együttműködés útját egyengeti Kelet és Nyugat között, köztes geopolitikai helyzetéből kiindulva – értékeli a Magyar Békekör a kormány kezdeményezését.
2021. július 20. kedd 10:01 - HírExtra

Szergej Lavrov és Heiko Maas meghívása a magyar nagykövetek augusztusi tanácskozására arra utal, hogy a magyar diplomácia a kelet-nyugati együttműködést részesíti előnyben a Kelet feltartóztatására irányuló amerikai és NATO-politika helyett, előnyösebb feltételeket teremtve Magyarország sokoldalú kapcsolatépítéséhez, az ország biztonságának erősítéséhez és fejlődésének meggyorsításához.

Ügyes kezdeményezésével a magyar diplomácia semlegesíteni akarja brüsszeli NATO és EU körök összehangolt támadását Magyarország keletinyitás-politikája ellen, különös tekintettel a paksi atomerőműre, a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésére és a Fudan egyetem befogadására.

Bár a német diplomácia vezetője még nem mondott igent a meghívásra, vélhetően nem fog kitérni előle, hiszen Berlin – mint azt Angela Merkel is Joe Biden értésére adta július 15-i washingtoni találkozójukon – nem leépíteni, hanem erősíteni akarja kapcsolatait Oroszországgal és Kínával, főként gazdasági téren. Magyarország közvetítői szerepvállalásának súlyát növeli, hogy a Visegrádi Négyek soros elnöke is.

Sikere esetén a magyar diplomáciai kezdeményezés áttörést hozhatna az évek óta leépülő orosz-nyugati politikai viszony újjáélesztésében, annak minden előnyével Európa biztonságára és együttműködésére nézve – értékelte a Magyar Békekör.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását