2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kortárs magyar regények megfilmesítése

A Szindbádtól az Akik maradtakig számtalan jó film készült irodalmi mű alapján. Sok kortárs hazai mű is megérdemelné, hogy vászonra vagy képernyőre kerüljön. Egy friss kezdeményezés ezt a szokást elevenítené fel.
2021. június 14. hétfő 12:26 - HírExtra

 Ezért június 25-én 15 órakor Veszprémben az Óváros téren a Filmio Fröccsteraszon a Magyar Mozgókép Fesztiválon – melynek háziasszonya Prokopp Dóra - a Filmre vele! program keretében filmes szakemberek olyan elismert írók, mint Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós egy-egy művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre. A művekből Vecsei H. Miklós olvas fel részleteket, a moderátor Lévai Balázs. 

Június 25-én úttörő kezdeményezés részese lehet az, aki Veszprémben az Óváros téren 15 órakor a Filmio Fröccsteraszra látogat. A Filmre vele! című, szórakoztató program keretében friss magyar regényeket ajánlunk megfilmesítésre. Hat kortárs magyar regényt mutat majd be – szakszóval pitch-el - 5-6 percben hat „könyvgazda”.. Ezek után Vecsei H. Miklós felolvassa a könyvgazda által előre kijelölt részletet a könyvből, majd a szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdának, sőt, akár a szerzőnek is, akik közül többen személyesen is jelen lesznek. E folyamat végén dönt majd a zsűri, hogy kinek ítéli a Legjobb Pitch Díjat.

Benedek Szabolcs Kádár hét napjacímű könyvének gazdája Nagy V. Gergő forgatókönyvíró (a fesztiválon is szereplő Az ezredes a vörös nőért sír rendezője) lesz. A könyv annak a hét napnak a történetét meséli el, amely az ország számára is sorsfordítónak bizonyult. Ugyanakkor arra is keresi a választ, hogy miként és miért lett az 1956-os forradalom kezdeti hívéből annak árulója és eltiprója.

Háy János az idei Libri-shortlisten szerepelt A cégvezető című regényétSümeghy Claudia producer (Curtiz, Magasságok és mélységek) ajánlja majd megfilmesítésre. A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. Ő az, aki mindig helyes döntést hozott, ő az, aki mindig jókor volt jó helyen. Ez a mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.

Láng Zsolt Bolyai című regényét – mely 2020-ban Libri-díjas lett - Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró (Nino bárkája, a fesztiválon is szereplő Megbélyegzetten - 1968) ajánlja majd. A regény címszereplője, a XIX. századi zseni. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben egy másik szálon épp az ő rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.

Péterfy Gergely 2015-ben Aegon-díjat kapott Kitömött barbár című regényét Kolozsi László író (Apafa), forgatókönyvíró pitch-eli majd. 1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Toroczkay András Boldog emberek című groteszk és szívszorítóan szép művét téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról Lemhényi Réka (Taxidermia, Final cut) vágó, dramaturg ismerteti majd. Főhősünk a fiú, akit kollégái Jocónak hívnak, ismeretlen telefonálók pedig mint Süveges Csabát keresik. Ki is ő? Alföldi félárva, aki beteg apjával próbál szót érteni; tisztaságmániás szorongó? 

Végül Kertész Zsanett forgatókönyvíró (A tanár – TV sorozat) prezentálja Vámos Miklós Dunapest című írását, mely „főszereplője” az 1938-ban felépült Pozsonyi út 38-40. A 38-as szám csillagos ház volt 1944-ben, a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is. E patinás bérház múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát. Az esemény moderátora Lévai Balázs, együttműködő partnerei az Ünnepi Könyvhét és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.    

Forrás: Mozgókép Fesztivál
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását