2024. március 19. - József, Bánk

Milyen mezőgazdasági kötelek léteznek?

A mezőgazdaság egy olyan terület, ahol szinte biztosan szükségünk lehet kötözőkre, zsinegekre, vagy épp kötelekre. Utóbbi kategória esetében találkozhatunk a mezőgazdasági kötelek fogalommal, amelyet kifejezetten erre a területre fejlesztettek ki. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy milyen mezőgazdasági kötelek léteznek? Az alábbiakban ezzel a kérdéssel foglalkozunk.
2021. május 3. hétfő 07:29 - HírExtra

Mi is az a mezőgazdasági kötél?

A mezőgazdasági kötelek, ahogy nevük is mutatja kifejezetten mezőgazdasági célokra lettek kifejlesztve. Ezáltal széleskörűen felhasználhatók:

- mezőgazdasági,

- kertészeti felhasználásra,

- fóliahúzáshoz.

A mezőgazdasági kötelek fóliasátrak lekötéséhez kifejezetten ideális tartós megoldás, kis nyúlású kötél. 

Mezőgazdasági kötelek tulajdonságai

A mezőgazdasági kötelek esetében számos olyan tulajdonságot megtapasztalhatunk, melyek a fentebb taglalt felhasználási területeken való alkalmazásra ideálissá teszik. Az alábbi tulajdonságokat mindenképp érdemes kiemelni:

- erős,

- nem csúszós,

- könnyen kezelhető,

- jól csomózható,

- a kültéri igénybevételt jól tűri,

- UV stabil.

Természetesen a mezőgazdasági kötelek közvetlen a gyártótól való beszerzése esetén az ilyen minőségi köteleket akár nagyobb tételben is rendelhetők és így biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb ár-érték arányú termékeket kapjuk.

Mezőgazdasági kötelek átmérő szerint

A mezőgazdasági köteleket természetesen több szempont szerint is csoportosíthatjuk, így többek között átmérő szerint is. Az átmérő természetesen meghatározhatja, hogy hol és milyen technikával végezzük a rögzítést, hiszen egy vékony kötél, teljesen másképp viselkedik, mint egy vastagabb átmérővel rendelkező típus. Alapjában véve az alábbi átmérőjű mezőgazdasági kötelekkel találkozhatunk:

- 3 mm

- 4 mm

- 5 mm

- 6 mm

- 8 mm

- 10 mm

- 12 mm

- 14 mm

- 16 mm

Mezőgazdasági kötelek szakítószilárdság szerint

A másik fontos jellemző, ami alapján elkülöníthetjük egy egyes köteleket, az az adott kötél szakítószilárdsága. Ez az érték azt jelzi, hogy milyen teherbírásra számíthatunk egy kötél esetében. Természetesen az átmérő és a szakítószilárdság egyenes arányban áll, így egy vastagabb kötél, nagyobb szakítószilárdsággal is bír. Ezen a téren az alábbi mezőgazdasági kötéltípusokkal találkozhatunk:

- 130 kg-os

- 220 kg-os

- 290 kg-os

- 420 kg-os

- 700 kg-os

- 880 kg-os

- 1250 kg-os

- 1650 kg-os

- 2100 kg-os

Az tehát egyértelműen látható, hogy a mezőgazdasági kötelek esetében apróbb feladatokra és valódi nagy teherbírású feladatokra is megtalálhatjuk az ideális megoldást. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban és kertészetben ezek a típusú kötelek igen népszerűek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását