2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mit érdemes tudni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról?

A férfiak körében az egyik leggyakrabban előforduló urológiai megbetegedés a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Cikkünkből kiderül, hogy milyen tünetekkel jár és hogyan diagnosztizálható. Továbbá azt is eláruljuk, hogy milyen kezelési módok ismertek.
2021. március 14. vasárnap 07:33 - HírExtra

A prosztata egy mirigyes szerv, mely a húgycső húgyhólyaghoz közel lévő része körül található. Mi okozza a prosztata jóindulatú megnagyobbodását? Főként a hormonális változások állnak a háttérben. Ráadásul 50 éves kor felett már a férfiak felénél kimutatható a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Kialakulására hajlamosító tényező az életkor mellett az életmód és a genetikai tényezők. 

Milyen tünetekkel jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása? 

Mint már említettük, a prosztata a húgycső húgyhólyaghoz közel lévő része körül található. Ha a prosztata megnagyobbodik, nyomást gyakorol a húgycső érintett szakaszára. Ez a folyamat pedig vizeletürítési problémákat idéz elő. 

A prosztata jóindulatú megnagyobbodását jelezheti a gyakori vizelési inger, a vékonyabb vizeletsugár és a szakaszosan ürülő vizelet. Mindemellett tünetként jelentkezhet a nehezen meginduló vizelet és a vizeletcsepegés. 

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának diagnosztizálása 

Az urológiai vizsgálat során sor kerül labor-, illetve fizikális vizsgálatokra. Továbbá ultrahangos vizsgálatot is végeznek a diagnózis felállítása során. A laboratóriumi vizsgálatra az esetlegesen meglévő fertőzések kizárása miatt van szükség. A fizikális vizsgálat során a szakorvos tapintással megvizsgálja a prosztatát a végbélen keresztül. 

Mindemellett uroflowmetriára is sor kerül a vizsgálat során, mely a vizeletáramlás mérését jelenti. A mérés során egy eszköz számolja ki a vizeletürítés erősségét és ábrázolja azt grafikusan. Szóval az uroflowmetria eredménye megmutatja a vizeletürítés erősségét. A vizeletáramlás mérése miatt fontos, hogy a páciens legalább 150 ml vizeletet ürítsen a vizsgálat során. Szóval az uroflow vizsgálat miatt telt hólyaggal kell érkeznie a páciensnek a rendelőbe. Ha szeretne megszabadulni a vizelési nehézségektől, látogasson el a Belvárosi Orvosi Centrumba! 

Milyen kezelési módok ismertek? 

A kezelési módok kiválasztását nagyban befolyásolja a prosztata megnagyobbodásának mértéke, illetve az okozott tünetek súlyossága. Amennyiben a panaszok enyhébbek, segíthet a növényikivonat-terápia. Súlyosabb panaszok esetén gyógyszeres kezelést alkalmaznak a szakorvosok. 

Mi történik akkor, ha sem a növényikivonat-terápia, sem pedig a gyógyszeres kezelés nem segít a panaszok csökkentésében? Ha az említett kezelések hatására nem történik javulás, vagy rosszabb esetben fokozódnak a tünetek, műtéti beavatkozásra kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását