2024. április 25. - Márk
A koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések miatt csökkent az albérletek kereslete, hiszen az egyetemisták hazaköltöztek, a munkavállalók pedig home office-ra álltak át. Ennek ellenére azonban az albérletpiaci átlagárak mégis növekedhetnek.
2021. március 13. szombat 17:07 - HírExtra

Budapesten tovább csökkennek az albérleti díjak?

Korábban a fővárosban ahogy az eladó ingatlanárak emelkedtek, úgy nőttek az albérletárak is. A járványidőszak alatt azonban már nem növekvő, hanem csökkenő tendenciáról beszélhetünk mindkét piac esetében. 

Az olyan népszerű kerületekben, mint az V. kerület vagy a VII, VIII., XIII. kerület is lejtő pályára állt az albérletpiaci árak tekintetében. Azonban úgy tűnik, az áresésnek már vége is, ugyanis a harmadik hullám beköszönte után inkább stagnálást figyelhetünk meg.

Az Ingatlannet.hu adatai szerint az V. kerületben a tavalyi év elején 4500 forint volt egy négyzetméter átlagos bérleti díja, míg az idei év elején ez egészen 3800 forintra csökkent le. Így például egy 50 m2 alapterületű lakás havi bérlése most átlag 190 ezer forintba került, míg az egy évvel ezelőtti időszakban 225 ezer forintba. A bérlők bánatára viszont úgy tűnik, nem lesznek már olcsóbbak a kiadásra kínált lakások. 

Az V. kerülethez hasonlóan a VII. kerületben is jóval alacsonyabbak az albérleti átlagárak 2021 kezdetén, mint 2020 kezdetén. Míg tavaly januárban egy négyzetmétert átlagosan 4000 forintért lehetett kivenni, addig idén januárban ezt 3100 forintért tehették meg az érdeklődők. Az elmúlt fél évet tekintve azonban itt is már csak stagnálás látható.

Mi a helyzet az egyetemi városok albérletpiacával?

Budapesttel ellentétben a régióközpontokban kevésbé csökkentek az albérleti díjak, sőt egyes esetben tartós áresésről nem is beszélhetünk. Debrecenben például idén februárban még egy kicsit magasabb is volt az átlagos bérleti díj, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A vizsgált nagyvárosok közül a szegedi és győri albérletpiacon mérhető áresés éves szinten. A napfény városában a tavaly januári 2000 Ft/m2-es átlagár idén januárra 1900 Ft/m2-re csökkent, míg Győrben 2300 Ft/m2-ről 2200 Ft/m2-re.  A másik nagy egyetemi városunkban, Pécsen, Szegeddel megegyezően szintén 2000 Ft/m2-es volt az albérletek 2020. januári átlag kínálati ára, azonban ezek egy évvel később nem olcsóbbak, hanem drágábbak lettek 100 Ft/m2-rel. Ez a drágulás pedig nem mondható drasztikusnak.


Milyen albérleti árakra számíthatunk 2021-ben?

A szakértőknek egyhangú véleménye van az albérletpiac árak változásának irányáról, de abban eltérően vélekednek, hogy mikor fog a változás bekövetkezni. A többség szerint a járványidőszak lezártával már rögtön emelkedni fognak az árak, egy szűkebb csoport szerint is drágulás jön majd, viszont prognózisaik azt mutatják, hogy ez még várattat magára. Valószínűleg a turizmus normalizálódásával a fővárosban újra a növekvő tendenciáról számolhatunk majd be, csak az nem biztos, hogy ezt még 2021-ben megtehetjük.

Forrás: Ingatlannet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását