2024. április 20. - Tivadar

Ezek a világ legnagyobb konténerszállító hajói

A konténerszállító hajók jelentősége tagadhatatlan. Nemcsak azért, mert egyre több vállalat dönt úgy, hogy az import­– és exportárut kombinált szállítási módok segítségével juttatja el magához vagy a megrendelő országba, hanem mert funkciójukban és kapacitásukban is kiemelkedő teljesítménnyel bírnak.
2021. február 17. szerda 18:01 - HírExtra

A klasszikus teherszállító hajókkal ellentétben a ki– és berakodási idejük négyszer, de akár hatszor gyorsabb is lehet, nem beszélve arról, hogy egy konténerhajó fuvarkapacitása az ötvenezer tonnát is eléri. Az egy egységre jutó költség tekintetében is kedvezőbb a hatalmas monstrumokkal fuvarozni, ugyanis az egyéb lehetőségekkel csak kisebb távolságon és kevesebb mennyiségű áruval történik a szállítmányozás. Lássuk, melyek most a világ legnagyobb konténerszállító hajói!

Az 50-es évektől napjainkig

A konténerszállító hajó megjelenése

1956 áprilisában indult útnak a világ első konténerszállító hajója, ami a New Jersey államban található Newark kikötővárosából indult, és az Ideal X nevet kapta. (Az innováció egy kamionsofőr végzettséggel rendelkező amerikai állampolgárnak köszönhető, Malcolm P. McLeannek.) Az 50-es években tehát beköszöntött az áruszállítás egy új és jövedelmező korszaka, amelynek hála később minimálisra redukálódott a szállítás alatti ki– és bepakolási idő, és ezzel egyidejűleg az ebből keletkező plusz költség is csökkent. Ez a fejlődés két okra vezethető vissza:

- a konténerek a szállítás során egyszer sem lettek felbontva,

- a konténereket sztenderd méret szerint kezdték el gyártani, úgy, hogy az minden áruszállító eszközhöz tökéletesen passzoljon.

A konténerszállító hajók hatékonysága hamar megmutatkozott - még annak ellenére is, hogy Európába csak tíz évvel később érkeztek meg -, végül egyre több hajótulajdonos látta meg az üzletágban rejlő potenciált. Manapság szinte már elképzelhetetlen lenne az áruszállítás hatékonysága az óriási konténerszállító hajók nélkül, főleg, hogy a tengeren történő áruszállítás számos globális webshop nélkülözhetetlen eleme.

A világ legnagyobb konténerszállító hajói

Napjaink két legnagyobb konténerszállító hajója az MSC Oscar, és a 2020-ban debütáló Algeciras. Tekintve, hogy a korábban emlegetett Ideal X csupán 58 konténerrel indult útnak, elképesztő, hogy az újdonsült hajók már 19.224 (MSC Oscar), illetve 24.000 (Algeciras) darab szabványkonténer szállításával képesek kiszolgálni a piacot.

Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a paramétereik sem csekélyek, míg az MSC Oscar 395 méter hosszával és 59 méter szélességével sokáig uralta a tengeri szállítást, a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering hajóépítő vállalat az Algeciras megalkotásával ezeket a sajátosságokat is felülmúlta. A Dél-Koreában felavatott konténerhajó ugyanis 400 méter hosszú és 62 méter széles.

Megdöbbentő, igaz? Ekkora méretű hajók esetén mindenki elkalandozik egy pillanatra, vajon milyen érzés lehet egy konténerszállító hajót irányítani? Milyen felelősséggel járhat az, hogy egy közel kétszázezer tonnás gigászi fuvareszközt vezetsz? Egy biztos, egy motorcsónak jogosítvány édes kevés lesz ahhoz, hogy egy konténerszállító hajó kapitányává válj!

A konténerszállító hajók jelentősége

Ahogyan azt már említettük, a konténerhajók jelentősége elsődleges a mai világban. A legnagyobb nemzetközi webshopok nem tudnának helytállni az áruszállítás területén nélkülük, még akkor sem, hogyha a tengeri fuvarozás legnagyobb hátránya a hosszú időtartam (akár hatvan nap is lehet), nem beszélve a szállítás alatt keletkező lehetséges kár mértékéről. Mindezzel szemben viszont jövedelmező és költséghatékony fuvarozási forma, aminek köszönhetően egy-egy vállalkozás célközönsége már nem korlátozódik kizárólag egy kontinensre.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását