2024. március 29. - Auguszta

Kutyazóna: ehet vagy sem csontot a kutya?

A www.kutyazona.hu oldalon sokféle témával foglalkoznak, többek között azzal is, hogy ehet-e csontot a házi kedvenc? Sokak meggyőződése, hogy jó ötlet odaadni ezt a falatot a kutyának, hiszen látszik, hogy imádja rágcsálni a finomságot. A manapság napvilágot látott információk szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet.
2021. február 16. kedd 16:55 - HírExtra

Ehet? Nem ehet? 

A szeretett ebnek nem szabad csontot adni, ha a gazda nem eléggé felkészült a témában, illetve a legalapvetőbb szabályokkal sincs tisztában. Csak a megfelelő információk birtokában lehet olyan döntést hozni, ami a kutyára nézve nem veszélyes vagy káros.

A főtt csont szóba sem jöhet

Az ételmaradékokból származó vagy főtt jutalomfalatok nem biztonságosak egyetlen négylábúnak sem. Mivel elég könnyedén törnek és szilánkossá válnak, sok bajt okozhatnak:

- Fogak törése és repedése

- Nyelv, mandula és száj sérülése

- Hányás és hasmenés

- Emésztőrendszer, nyelőcső és légcső záródása

- Hasnyálmirigy-gyulladás

- Fulladás

A bolti csont sem a legjobb

www.kutyazona.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi forgalomban megvehető csemegék is károsak lehetnek az eb egészségére. Sajnos a kutyák által nagyon kedvelt borda-, sonka-, combcsont vagy épp a füstölt csülök csont is többféle problémát okozhat.

Vajon a nyersbőr jó?

A nyersbőr fogyasztása is számos negatív következménnyel járhat, akárcsak ha főtt vagy a bolti csemege kerül az eb tálkájába. A feldolgozás során kisebb mennyiségben visszamaradhatnak bizonyos toxikus anyagok, amelyek akár e. coli vagy szalmonella fertőzéshez is vezethetnek. 

A biztonsággal fogyasztható finomság

A nyers, ép csontokat nyugodtan oda lehet adni a kutyáknak. Egy jó bárány, marha, pulyka vagy akár csirke csontnak nagyon örülni fognak, és közben a gazda sem kell tartson a fent említett komplikációktól, egészségre káros tényezőktől. 

A csont megannyi előnye

A www.kutyazona.hu szakértői nem vitatják, hogy ennek a rágcsálnivalónak számtalan egészségre pozitív hatása létezik, csak a megfelelő formában kell „tálalni”. A nyers csont tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal. Ennek köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszer megannyi részére, akárcsak a gyomorra és a végbélre. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását