2024. március 29. - Auguszta

Új rendelet jelent meg Németországban a kutyasétáltatás kapcsán

A kutyák nem díszállatok, szükségük van a mindennapos törődésre. Nem csak az alapvető szükségletek kielégítésére, mint az étel és a víz biztosítására, valamint az udvarra való kiengedésre, hogy elvégezhessék gyorsan dolgukat, hanem a rengeteg figyelem és szeretet mellett napi többszöri alkalommal egy kis sétára is szükségük van.
2020. szeptember 17. csütörtök 12:45 - HírExtra

A napi többszöri séta nem csak a kutya testi egészsége érdekében elengedhetetlen, hanem mentális frissességének fenntartása miatt is. 

Németországban minden eddiginél szigorúbb törvényt kívánnak bevezetni, amelynek hatására napi két sétára kötelezik a gazdikat a kutyák jólétének biztosítása érdekében. A felelős állattartó ugyan tisztában van azzal, hogy mivel okozhat örömet kis kedvencének és mivel biztosíthatja számára a kiegyensúlyozott mindennapokat, azonban vannak esetek, amikor a lustaság vagy a személyes vágyak erőssége dönt. 

Miért szükséges ezen törvény bevezetése?

A kutya egy végtelenségig szociális, érző és mindenekfelett gondolkodó lény, amelyet nem csak az étel vagy a dolguk elvégzése éltet. A fajta mozgásigényétől és a kutya egészségi állapotától, valamint korától nagyban függ a fizikai aktivitás rendszeressége és nagysága egyaránt. Mindezek érdekében - a mentális egészség megőrzése miatt iktatta törvénybe Németország az adott törvényt. 

A séta alkalmával a kutya rengeteg új ingerrel találkozhat, tapasztalattal és információval gazdagodhat. A mentális egészség megőrzéséhez kifejezetten fontos eszköz a szaglászás és a fajtársakkal való találkozás egyaránt. Ezzel a szükséglettel azonban mindamellett, hogy a törvények nem foglalkoztak különösebben, a gazdik sem fordítanak rá tudatosan figyelmet. A német mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner jelentette be azt a törvényt, amely kötelezővé teszi a gazdik számára a napi két hosszú, legalább egy órás sétáltatást. 

A törvényről részletesebben

Statisztikák alapján elmondható, hogy 9,4 millió kutya él olyan körülmények között, hogy nincs számukra biztosítva az elegendő mozgás, nem éri őket elegendő fizikai és mentális inger. Mindez azonban nagyban befolyásolja a kutya jólétét, hozzátartozik az alap fizikai szükséglethez. Mindazonáltal a sétáltatás hossza és rendszeressége mellett törvénybe lesz iktatva az a rendelet is, hogy tilos a kutyákat láncon vagy ketrecben tartani, valamint hosszabb időre otthon hagyni. 

A szabályzat betartásáért tartományi hatóságok fognak felelni. Mindennek az ellenőrzése már nehezebb ügy, mivel nem minden kutya igényli a hosszú és gyakori sétákat - például az idős vagy az egészségügyi problémákkal küzdők sem.

Amennyiben szeretnél naprakész maradni a legújabb hírekkel, szabályozásokkal és rendeletekkel kapcsolatban, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát, ahol időben tájékozódhatsz mindenről.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását