2024. április 19. - Emma

Egészséges mikroklíma a páramentesítés élenjáróival

Ragyogóbbnál ragyogóbb modern otthonok sora épül-újul az utóbbi években, nagy hangsúlyt - és még több pénzt - fektetve az ízléses berendezésre. Van azonban az otthonoknak - legyen az akár régi vagy új - egy olyan része, ami mindenki számára láthatatlan marad. Sokan nem tulajdonítanak elég jelentőséget annak, hogy milyen az otthonuk levegője, szükséges-e a páramentesítés.
2021. február 11. csütörtök 10:05 - HírExtra

A mikroklímának sajnos megvan az a hátránya, hogy mivel nem látható, nem helyezzük előtérbe, pedig legalább olyan fontos, mint a kényelmes és esztétikus enteriőr.

A levegő, ami a részünkké válik

Ha igaz az, hogy “az vagy, amit megeszel”, akkor az “az vagy, amit belélegzel” is helytálló lehet. A környeztünkből belélegzett oxigén eljut a tüdőnkön keresztül minden egyes apró sejtünkbe, így táplálva azokat. Ezért aztán nem mindegy, hogy milyen levegőt juttatunk be a szervezetünkbe. 

Szakemberek szerint az egészséges levegőminőség egyik alappillére a páratartalma. Az arany középút itt is mérvadó: a sem túl párás, sem túl száraz levegő az ideális, ez 40-60%-os páratartalmat, és 20-22 Celsius-fokos levegőt jelent.

A határértéket túllépő páratartalom, akár magas, akár alacsony, ártalmas a szervezetre

A túl alacsony páratartalom, amellett, hogy hatására megnövekedik a szálló por mennyisége a lakásban, még a nyálkahártya kiszáradását is eredményezheti. Ha pedig kiszárad a nyálkahártya, nem fogja ellátni a feladatát, a belélegzett levegő “előszűrését”. Így kapnak teret a nem kívánt baktériumok és a számos vírus, amik felső légúti megbetegedéseket okozhatnak.

A magas páratartalom sem kevésbé ártalmas. Az alacsonnyal szemben azonban az egészségügyi hatások mellett az anyagi kár is jelentős lehet. A nehéz, párás levegőből a víz kicsapódik a bútorok hátuljára és a falakra. Ez a nyirkos felület pedig melegágya lesz a penésznek. A penészes bútorok egy része nem takarítható egykönnyen, és a falat is újra kell festeni. De ezenfelül a legkárosabb az emberi szervezet számára lesz, hiszen a penészspórák az egész lakás felett átveszik az uralmat, minden egyes lélegzetvétellel azokat juttatjuk a tüdőnkbe. 

Legjobb, ha a csúcsminőségű páramentesítőt választjuk 

Ha a mikroklíma nem megfelelő az otthonunkban, fontos, hogy megoldást találjunk rá. Megfelelő páramentesítő készülékkel a magas páratartalmú helyiségeket normalizálhatjuk.

A kiválasztás során nem csak az ára alapján szabad dönteni. Mindenekelőtt fontos, hogy kizárólag olyan gyártó termékét vásároljuk, aki élen jár a páramentesítés technológiájában. Ebben a kategóriában a német gyártmányú termékekben sosem csalódunk.

A készülékek már szinte személyre szabva készülnek: az alapvető funkciókon felül választhatunk olyan gépet, ami kifejezetten hidegebb helyiségek (például pince) páramentesítésére alkalmas. Irodai vagy gyári nagyobb teljesítményű vagy szobákban elhelyezhető, lakossági felhasználásra szánt termékek közül válogathatunk. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását