2024. május 3. - Tímea, Irma

Jól van az első magyarországi szívátültetett csecsemő

Jól van az első magyarországi szívátültetett csecsemő, a tizenegy hónapos kislány várhatóan három hét múlva elhagyhatja a kórházat - közölték szerdán, az Országos Kardiológiai Intézetben (OKI) tartott sajtótájékoztatón.
2008. március 26. szerda 17:55 - Hírextra
Szatmári András, a kardiológiai intézet szakmai igazgatója elmondta, a több mint háromórás, komplikációmentes műtétet egy húszfős, orvosokból és nővérekből álló csapat végezte el az Országos Kardiológiai Intézetben március 14-én. A kislány egy egyéves gyermek szívét kapta meg.

A csecsemő megszületése óta folyamatos orvosi ellenőrzésre szorult, legutóbb héthónapos korában kellett befeküdnie az Országos Kardiológiai Intézetbe (OKI). Először azt tervezték, hogy műszívbeültetést hajtanak végre rajta, ám az utolsó pillanatokban érkezett donorjelentést követően az élő szív beültetése mellett döntöttek.

Az MTI kérdésére Ablonczy László gyermekkardiológus elmondta, a kislánynak várhatóan még három hétig kell a kórházban maradnia.

A sajtótájékoztatón Horváth Ágnes egészségügyi miniszter orvosi csúcsteljesítménynek nevezte a beavatkozást, úgy fogalmazott ez a nap az egész egészségügyi ellátórendszer sikere; nem a miniszteré és nem az egészségügyi reformról szól. Ofner Péter, az OKI főigazgatója az intézményben működő műszívprogramról is beszámolt. Elmondta, hogy a műszívvel, amely ideiglenesen képes átvenni a szív működését, akár egy nagyon súlyos szívelégtelenség esetén is meg lehet várni a donorszerv megérkezését.

Az OKI Gyermekszív Központja 2007 áprilisában kapta meg az engedélyt szívtranszplantációk elvégzésére, s októberben történt meg az intézetben az első hazai sikeres gyermek-szívátültetés egy nyolcéves kisfiúnál, aki azóta is jól van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását