2024. április 19. - Emma

Amerikának kell megtennie az első lépést

Amerikának kell megtennie az első lépést, hogy újra részesévé váljon az Iránnal kötött nemzetközi atom-megállapodásnak (JCPOA), hiszen az egyezményt is ő mondta föl. A visszatérés politikai akarat kérdése, és rugalmasságot kíván – mondta Hamid Reza Nafez Arefi, iráni nagykövet Budapesten, kedden.
2021. február 10. szerda 08:53 - HírExtra

A Magyar Békekör tudósítójának jelentése szerint az Iszlám Köztársaság kikiáltásának 42. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Irán magyarországi képviselője kijelentette: „Nekünk nem sürgős, van időnk, megértjük, hogy Amerika nehéz helyzetben van, és az új kormánynak idő kell a belső gondok orvoslásához éppúgy, mint a visszatéréshez a sokoldalú nemzetközi együttműködéshez, mint amilyen az atom-megállapodás is”. 

A nagykövet értésre adta, noha nem akarják, hogy az USA – Donald Trump döntéséhez hűen – távol maradjon az atom-megállapodástól, nehezen tudnák elképzelni visszatérését a JCPOA-ba anélkül, hogy Biden elnök kormánya ne helyezné hatályon kívül elődjének Iránnal szemben foganatosított szankcióit. Irán abban bízik, hogy Washingtonban felülkerekedik a józanság, és nem gördítenek többé akadályt az iráni olaj világpiaci értékesítésének útjába, s Irán a belőle származó jövedelmet meg is kapja.

A 84 millió lelket számláló Délnyugat-ázsiai ország (Teherán lakossága 15 milliós) 300 éve nem szállt meg másokat, történelmileg békés együttműködésre törekedett szomszédjaival, és a jövőben is következetes magatartást kíván tanúsítani annak dacára is, hogy törekvését elutasítják. „Az Iszlám Köztársaság kikiáltása óta arra irányul a külpolitikánk, hogy a térség országai külső beavatkozás nélkül oldják meg közös gondjaikat a környezetvédelemtől a kollektív biztonságig. Mindenkinek segítünk, hogy megszülessen egy ilyen együttműködési rendszer” – fűzte hozzá.

Irán nem fenyeget senkit, de megvédi magát. Erre szolgálnak az Oroszországtól vásárolt S-300 légvédelmi rakéták és az odahaza is gyártott hasonlóak.

A Békekör tudósítójának kérdésére, hogyan viszonyul Irán a két állam megoldáshoz a Közel-Keleten, Arefi nagykövet azzal válaszolt, hogy az ott élő népeknek kell eldönteniük, egy vagy több államot akarnak-e. Arra a kérdésre pedig, hogy Izrael miért tekinti fő ellenségének Iránt, azt mondta, azért, mert Izrael uralkodni akar a térségben, nem pedig egyenjogú együttműködést, mint amire Irán törekszik.

A nagykövet folyamatos kapcsolatban áll a magyar kormánnyal, elégedett a két ország együttműködésével, a magyar külügyminisztériumot érdekli Irán közel-keleti politikája, különösen a migrációt érintő lépések – tájékoztatott Hamid Reza Nafez Arefi nagykövet.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását