2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új részvénykibocsátás jön New Yorkban

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte, hogy a New York-i értéktőzsdére (NYSE) készülő vállalatok közvetlen részvénykibocsátás révén gyűjtsenek tőkét, ami a hagyományos elsődleges nyilvános részvénykibocsátás (IPO) új alternatívája lehet.
2020. december 23. szerda 12:48 - HírExtra

A tőzsdefelügyelet a honlapján kedden közzétett határozatban tudatta, jóváhagyta a New York-i értéktőzsde (NYSE) azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a vállalatoknak új részvények kibocsátását és értékesítését befektetők korlátlan körének egyetlen nagy tranzakció keretében a tőzsdei kereskedés első napján. Mivel a vállalatok többsége tőkebevonás céljából megy tőzsdére, a közvetlen részvénykibocsátás széles körben elterjedhet.
    
A közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, ami önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén.
    
Elsődleges nyilvános részvénykibocsátás esetében a közreműködő bankok jutaléka és költségtérítése bőven meghaladhatja az ügylet teljes értékének az egytizedét is, az árfolyamemelkedésből - a kibocsátási ár és a tőzsdei árfolyam különbségéből - származó hasznot pedig a részvénytulajdonosok fölözték le.
    
A tőzsdefelügyelet engedélye győzelmet jelent a New York-i értéktőzsdének, ugyanis az Intézményi Befektetők Tanácsa nevű befolyásos ágazati csoport megpróbálta megakadályozni a javaslat elfogadását. Azzal érveltek, ámde sikertelenül, hogy a részvénykibocsátásnak ez az új típusa nem nyújt olyan védelmet a befektetőknek, mint a hagyományos IPO.
    
A NYSE tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét. A rivális New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq még várja a felügyelet engedélyét hasonló tervének megvalósítására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását