2024. április 20. - Tivadar

Ajándékoz a zaci

Gádor István szecessziós virágtartóját, egy 17. századból való, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet, valamint gyémántokkal díszített aranyszelencét ajándékoz BÁV az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közgyűjteményének.
2020. december 18. péntek 14:31 - HírExtra

Az idén századik aukciós évfordulóját ünneplő BÁV a centenárium alkalmából adományozza a különleges műtárgyakat a három legnagyobb magyar intézménynek. A nagy magyar múzeumok az 1980-as évek végéig legfőképpen a BÁV-on keresztül gyarapíthatták kollekcióikat - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    
A BÁV jóvoltából a jelenleg felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül a magyar modern kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak a szecessziós virágtartója. A művész saját hagyatékból származó egyik főműve a szecesszió egyik legfontosabb üzenetét, a női szépség dicséretét hirdeti.
    
Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több alkotás került a BÁV árveréseiről. A tájékoztató szerint ezek közül a legkiemelkedőbb Csontváry Kosztka Tivadar Önarcképe volt, amelyet Ernst Lajos műgyűjtő hagyatékának 1939-es árverésén vásárolt meg a múzeum. A BÁV idén egy 17. századból származó, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet adományoz az intézménynek.
    
A BÁV centenáriuma alkalmából egy 19. századi aranyszelencével gazdagodik a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. A gyémántokkal díszített szelence egyik különlegessége a hegyikristályból metszett, miniatűr életkép, amelyen Aphrodité látható három puttó társaságában, megidézve azt a történetet, amikor Parisz egy aranyalmát ígért a világ legszebb nőjének.
    
Az összegzés felidézi, hogy a BÁV Aukciósház tevékenységét mindig meghatározta a kulturális örökség megóvása. A becsüsök munkájának segítése mellett a múzeumi szakemberek számtalan alkalommal aktív szerepet vállaltak a műkereskedelemben felbukkanó kiemelkedő kvalitású műtárgyak közgyűjteménybe kerülésében, a munkatársak oktatásában is.
    
A tájékoztató idézi Kovács Ádám kereskedelmi igazgatót, aki hangsúlyozta: az aukciósház és a múzeumok kapcsolata nem újkeletű, már az első árverések anyagának meghatározásában is a kor legnevesebb muzeológusai és szakértői segédkeztek, de így volt ez 100 éve is, amikor a BÁV jogelődje megrendezte első aukcióját. Az évtizedek alatt az árverések története szorosan összekapcsolódott a közgyűjtemények történetével - tette hozzá.
    
"A viharos évszázad alatt nem egyszer igazi mesterművek bukkantak fel, és kerültek a BÁV közvetítésével a múzeumokba. Volt, hogy itt indultak újra a betiltott árverések vagy éppen egy muzeológus szakértelme segített elindítani egy máig sikeres aukciós sorozatot" - idézi a közlemény a kereskedelmi igazgatót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását