2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mire jó a lambéria?

A ‘80-90-es évek egyik legnagyobb lakberendezési slágere a lambéria volt. Az, hogy ez az időszak a maga festett vagy éppen műanyagból készült falburkolataival ízléses volt-e, természetesen megkérdőjelezhető.
2020. november 19. csütörtök 17:22 - HírExtra

Kétségtelen viszont, hogy a lambéria sok szempontból nagyon praktikus. Ideje újragondolni ezt a kiegészítőt. Nem csak esztétikus, de akár a fűtésszámlán is spórolhatunk vele. 

Mire jó a lambéria?

A jó minőségű lambéria elsősorban ápol és eltakar. A legtöbben ma azért kedvelik, mert a segítségével nagyon hangulatos teret hozhatunk létre. Sokan azért részesítik előnyben ezt a megoldást, mert a fa meleg tapintású. A faburkolat sokkal kellemesebb, mint hogyha a festett falat vagy az olajos festéket tapintanánk. 

Emellett a lambéria kiválóan alkalmas arra is, hogy megvédje a falat. Viszonylag ütés- és kopásálló, ezért gyermekes háztartásokban, zsúfolt, gyakran használt terekben is nagyon praktikus. Rengetegen használják a konyhában is. A lambéria ellenáll a gőznek és penészesedésnek is, de ha mégis károsodik valamilyen módon, akkor könnyen cserélhető vagy javítható. 

Miért érdemes lambériát használni?

A lambéria egy olyan eszköz, amelynek számos alternatívája van. Sokan kísérleteznek falvédőkkel vagy olajos falfestéssel is, hiszen ezek a felületek moshatók, tisztíthatók és szigetelnek is. Sajnos azonban ezek a megoldások általában költségesek, és csak ideiglenesen alkalmasak a lambéria kiváltására. A festék hamar lepattogzik, a falvédő pedig rendszeres tisztításra szorul. 

A lambéria ezzel szemben könnyen szerelhető. A megrendelt lapok szinte kész állapotban érkeznek, a burkolat összeállításához különösebb asztalosi gyakorlat nem szükséges. Az elkészült felület lakkozható, festhető és dekorálható. Sokan használnak ma már pirográfiával vagy faragással díszített megoldást is. 

Hogyan válasszunk lambériát?

Mivel a felszerelése és rögzítése is egyszerű, ezért érdemes valódi falambériát választani a műanyag vagy PVC verzió helyett. Ma már nagy lamellás, igényes megjelenésű változatok is elérhetők. A Káplár fatelep például kiváló minőségben biztosítja ezeket a termékeket, akár házhoz szállítással is. 

A megfelelő lambéria kiválasztása után az anyagot főleg meleg, száraz levegőjű lakásokban érdemes néhány napig száradni hagyni, ennyi idő alatt biztosak lehetünk abban, hogy a lambéria elnyerte a végleges formáját, és már nem kell tartanunk a deformálódástól - bár a jó minőségű anyagok eleve szárítva és előkészítve érkeznek. 

Az elkészült lambéria, mint minden más anyag, szabadon festhető, lakkozható vagy pácolható. Sokan szeretik a fa eredeti mintáját használni, de a burkolat akár a jól ismert és egyre divatosabb tejfestékkel vagy bármilyen bútorfestékkel is színezhető. A lambéria a kisgyerekes vagy kisállatos háztartásokba is ideális megoldás. Színes, meleg, tartós, és a falat is megvédi a károsodástól. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását