2024. március 19. - József, Bánk

Jó hír: a német GDP javul

Németország hazai összterméke (GDP) minden korábbinál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). Ugyancsak pénteken a szövetségi kormány ismét javította a GDP idei alakulásáról szóló előrejelzését.
2020. október 30. péntek 11:37 - HírExtra

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye a fogyasztási kiadások emelkedése, a beruházások élénkülése és az export növekedése révén javult a július-szeptemberi időszakban.
    
A német gazdaság elkezdett kilábalni a koronavírus-világjárvány okozta válságból, de a GDP így is 4,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, 2019 harmadik negyedévében elért szinthez viszonyítva - áll a Destatis becslésen alapuló gyorsjelentésében.
    
Az idei második negyedévben, a járvány gazdasági szempontból eddigi legsúlyosabb szakaszában negyedéves összevetésben 9,8 százalékkal, éves összehasonlításban 11,3 csökkent a GDP.
    
Akkor a szövetségi kormány még azzal számolt, hogy 2020 egészét tekintve rekord mértékű, 6,3 százalékos GDP-csökkenés vár Németországra. Szeptember elején 5,8 százalékra módosították a GDP-csökkenésre adott előrejelzést. Szűk két hónap elteltével ismét javították a  prognózist, a pénteken ismertetett adat szerint az idén 5,5 százalékkal csökkenhet a német GDP a tavalyihoz képest. Ez már nem negatív rekord, nem éri el a 2009-ben - a megelőző évben kibontakozott pénzügyi világválság révén - bekövetkezett 5,7 százalékos visszaesést.
    
A kormány várakozása szerint a következő két év a fellendülés időszaka lesz. Jövőre 4,4 százalékkal, 2022-ben 2,5 százalékkal növekedik a GDP, és a német gazdaság 2021-2022 fordulóján éri el a járvány előtti szintet.
    
Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha sikerül megfékezni és ellenőrzés alatt tartani az új koronavírus terjedését - hangsúlyozta Peter Altmaier gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.
    
A kormány minden eddiginél nagyobb szabású, valamennyi programot együttvéve több mint ezermilliárd eurós gazdasági stabilizációs és növekedésösztönző csomagot állított össze a járvány hatásainak ellensúlyozására. Az új adatok azt jelzik, hogy "érdemes volt időben és erőteljesen reagálni" - emelte ki Olaf Scholz pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy "sokkal jobban állunk", mint ahogy tavasszal sejteni lehetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását